Първата имунизация срещу COVID-19 у нас - на 27 декември

Здравният министър изяви готовност той да е сред първите ваксинирани срещу COVID-19

OFFNews 22 декември 2020 в 14:46 1603 0

Снимка Архив

"Най-вероятно ваксинирането ще започне едновременно в три големи града. Очаква се първата ваксина у нас да бъде поставена на 27 декември. Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран". Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, при обявяването на новата доставка от 20 автомобила за Спешната помощ.

"Първата пратка ваксини, която пристига ще бъде символично количество. Искaме да покажем, че в Европа всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории на населението, подчерта Ангелов. 

Министърът беше категоричен, че с това действие се цели да се покаже, че ваксината е безопасна. "Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и като достижение на науката, благодарение на което ние ще преборим тази инфекция", подчерта здравният министър.

Очаква се ваксините да дойдат на 25-ти или на 26-ти декември в страната ни. "Логистиката е нещо, което не зависи от нас. В момента, в който дойдат на наша територия, задачата ни е да стигнат до местата, в които ще се съхраняват и ще бъде извършана имунизацията", заяви министърът.

Той обясни, че сега доставянето на ваксини ще бъде символично, за да започне в един ден във всички държави. „Цялото количество от медикамента ще дойде непосредствено след Нова година”, заяви той и допълни: „Първите дози, които ще дойдат, по предварителна информация, ще бъдат 9750. Те ще бъдат необходими за ваксинирането на 4300 български граждани”.

По думите на здравния министър непрекъснато се увеличава броят на желаещите да се ваксинират медици. "Това променя първоначалните числа и за мен е постижение", коментира проф. Ангелов.

Запитан за заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове с PCR тестовете, той коментира:

"Възникването на новия щам малко ни разколеба. Трябваше ни малко време, за да проучим всички известни факти. Сега моите колеги казаха, че няма има проблем при отчитане с антигенните тестове. Днес до края на деня се очаква заповедта”, заяви Ангелов и допълни, че веднага след като тя влезе в сила, те ще започнат да се отчитат в статистиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови