Проектът Национална детска болница живна. Събарят старите сгради на терена

Близо 1,3 млн. лв. ще осигури служебният кабинет за неотложен ремонт на Педиатрията в София

Янка Петкова 07 май 2024 в 14:30 6554 0

стари сгради

Снимка БГНЕС

Стари сгради, които предстои да бъдат съборени

До края на месец май стартира събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Националната детска болница.

Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

В срещата участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министър Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на месец май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи министърът на здравеопазването.

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви министър-председателят Главчев и увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”.

Болницата ще бъде оборудвана с необходимите ѝ нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца. От своя страна д-р Здравков и проф. Литвиненко благодариха за бързата реакция от страна на премиера и служебния кабинет.

Нов тласък след публичния скандал 

Процесът по изграждане на Национална детска болница се възобнови, след като преди седмица служебното правителство разреши изграждането на многопрофилна болница "Мама и Аз" в София. Инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ заяви намерението си да създаде многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст. Инвестицията е за 120 млв. лв., а теренът в района на летището.

Последва остра реакция от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, според която частният проект ще "минира" държавния. От Съвета поискаха служебният премиер Димитър Главчев незабавно да обясни решението на правителството си. От Министерството на здравеопазването поясниха, че болницата ще има едно педиатрично отделение и ще лекува предимно възрастни; че болницата е получила одобрение от НЗОК и ИА "Медицински надзор". Оттам подчертаха, че приоритет за тях е изграждането на национална детска болница.

Ден по-късно от фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата, а от ПП-ДБ заявиха, че ще дадат решението за изграждане на "Мама и аз" на ДАНС и Прокуратурата. Срещу решението за изграждане на частна детска болница се обявиха президентът Румен Радев, лидерът на ДПС Делян Пеевски. От "Търговска лига" опровергаха твърденията, че болницата ще е детска, предложиха да сменят името ѝ. В резултат на обществения и политически натиск правителството отмени решението си, премиерът Главчев съобщи, че ще даде случая на ДАНС. След отправени запитвания от "Медицински надзор" публикуваха подписаните комплексни оценки през 2023 г., от които става видно, че освен Педиатрично отделение, в болницата са били заложени Детска пневмология и фтизиатрия, Детска неврология, Детска ендокринология и болести на обмяната, Детска ревматология, Детска гастроентерология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска клинична хематология и онкология, Детска кардиология, Детска хирургия, Неонатология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови