Проф. Ангелов: Почти всички с COVID-19 оздравяват

Лечебните заведения стартират кампания "Моли се вкъщи", съобщи директорът на "Александровска"

OFFNews 16 април 2020 в 09:55 5333 2

Кампанията да останем по празниците и да се молим в домовете си стартира днес. Тя е съвместно със столични болници, Столичната община, училища. Това заяви в студиото на БНТ проф. д-р Костадин Ангелов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска".

Ако призивите на лекарите от последните дни са накарали хората да останат по домовете си и ако това е помогнало на един човек, си заслужава, каза професорът.

Проф. Ангелов заяви, че някои лекари в "Александровска" не са почивали от самото начало на епидемията - повече от месец. Това са доц. Буланов, д-р Томов, д-р Попов.

Дежурствата на всички лекари са повече от 12 часа, лекари и сестри полагат извънреден труд. На Великден, вместо при семействата си, много от тях ще бъдат при пациентите. Проф. Ангелов призова единствено за едно добро отношение на обществото към всички лекари.

В "Александровска" болните от коронавирус са 30, в реанимация са 7 души, трима са интубирани.

В болницата започват да правят нова, допълнителна, надграждаща диагностика.

На всеки пациенти със съмнителни лабораторни, образни или клинични данни започва да се прави бронхоскопия.

"Ще се взема материал от дисталните отдели на белия дроб - буквално от окото на бурята и така може да се докаже присъствието или отсъствието на вируса, да се правят цитологични, микробиологични, имонологични изследвания, за да се види какви са промените на клетъчно ниво. Ще надградим панела от изследвания и ще включим най-добрите ни специалисти бронхоскописти и пулмолози в болницата - д-р Мондешки, д-р Билюков. Всички са изключително мотивирани", каза професорът.

Ако в началото имаше притеснение, ние го надживяхме, защото когато се сблъскахме с пациентите видяхме, че всичко е една борба, една инфекция, но когато изписахме първите пациенти видяхме, че можем да се справим, че битката не винаги е загубена, коментира той.

По думите на проф. Ангелов почти всички оздравяват, единствените които губят битката са тези, които имат придружаващи заболявания, хората с нарушен имунитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

birusa

16.04 2020 в 14:01

" Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болниците, за да ги напълните с трупове, когато това се наложи, да знаете, че имате само 100 места" цитат проф. Ангелов преди 4 дни
По думите на проф. Ангелов почти всички оздравяват, единствените които губят битката са тези, които имат придружаващи заболявания, хората с нарушен имунитет.
Този проф. хирург да не е с биполярно разстройство?

7946

1

Иван Барабан

16.04 2020 в 11:27

Айде бе оздравяват, а чувалите....ще хартисат ли. Нали ги беше приготвил?!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков