Проф. Аргирова: Да не се мисли, че с пандемията е свършено. Вирусът е тук

OFFNews 03 април 2022 в 09:02 1917 0

Снимка БТА-Архив

Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна.

Това заяви  вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова пред БНТ. 

По думите й решението за отпадането на COVID мерките не е взето еднолично. "Спазихме напълно начина, по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна", допълни проф. Аргирова. 

В него са участвали здравният министър Асена Сербезова, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

"Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Това означава, че другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има относително спокойствие", коментира вирусологът.

Тя допълни, че силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки - носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване.

Проф. Аргирова заяви, че очаква в края на септември нова вълна, а със затоплянето на времето ще има относително спокойствие.

Съветникът на премиера обясни още, че на европейско ниво се обсъжда премахване на зеления сертифика.

"Последиците от COVID-19 ще ни занимават дълго време, по думите й. Това са мозъчна мъгла, косопад, трудности с комуникацията, неконтролируем диабет, сърдечни проблеми и др. Четвърта доза освежава титъра на антителата и е добре възрастните хора да си поставят такава", коментира тя.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените все още да важат за пътувания, подчерта проф. Аргирова.

"И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря", заяви вирусологът. 

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков