Проф. Габровски: Зеленият сертификат у нас никога не е бил сериозен инструмент за контрол

OFFNews 22 февруари 2022 в 09:18 1339 1

Снимка Архив/БТА

Зеленият сертификат у нас никога не е бил сериозен инструмент за контрол, заяви по БНТ проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и допълни, че в този смисъл отпадането му е добра мярка.

Когато той не върши тази работа, естествено няма как да ни помага за защита, допълни професорът.

Епидемиологичната ситуация е по-благоприятна и е нормално е да отпадат мерки. Лека-полека, предпазливо се връщаме към един по-нормален живот.

Без зелен сертификат от 20 март, мерките падат в три стъпки

Според него, чисто психологически идеята, че ние отново ще се върнем към нормалния живот е изключително важна. Въпреки това обаче, нито пандемията е приключила, нито знаем какво точно ни очаква.

Трябва да останем предпазливи, подчерта проф. Габровски.

Светът в голямата си част започна да се връща към нормалния си ритъм на живот, благодарение на спазването на строги мерки. Ако ние искаме България да стане отново туристическа дестинация, да можем отново да пътуваме спокойно, трябва да спазваме строги мерки, включително ваксинацията, допълни проф. Габровски.

Първата година най-тежкото беше неизвестността, нямаше ваксина, заболяването протичаше тежко. При следващата вълна се заразяваха все по-млади хора, настъпи рязка промяна във възрастовата група. После ваксината даде надежда, но у нас не беше използвана ефективно. Последната вълна при другите беше лека, но при нас не заради ниският ваксинационен обхват, това е едно от обясненията за високата смъртност от COVID у нас, коментира неврохирургът.

Проф. Попов: Една от причините за високата COVID смъртност у нас е недостигът на специалисти

Според него, последната вълна от варианта Омикрон протича в крайности - от изключително тежко до с много леки симптоми.

Тази вълна обаче като че ли е била най-щадяща за болничните заведения и не се е стигнало до чакащи пациенти, допълни проф. Габровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков