Проф. Гудев: Смъртността от сърдечни заболявания у нас е 4 пъти по-висока от тази в ЕС

OFFNews 18 април 2024 в 09:23 836 0

Асен Гудев

Снимка Скрийншот

проф. Асен Гудев

Сърдечносъдовите заболявания са предизвикателство пред целия ЕС, но у нас преждевременната смъртност е 4 пъти по-висока от средната за ЕС и 8 пъти по-висока от тази в страните лидери – Испания и тези в Скандинавия. Това е първостепенен проблем със съществен ефект върху икономиката, каза проф. д-р Асен Гудев, член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Днес се навършват 50 години от създаването на организацията.

"Ние губим най-ценните хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора, коментира кардиологът по БНР и подчерта, че средствата за кардиологията са инвестиция, а не разход.

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечносъдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях, допълни специалистът.

Проф. Асен Гудев: 8 от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени

В епохата на атеросклеротичните сърдечносъдови заболявания има и такъв прочит на нещата – че лекуваме следствието, но ние имаме много повече работа, ако трябва да прилагаме превенцията. Превенцията включва промените в начина на живот, на социалните нагласи на хората, т.нар. социални детерминанти на здравето, каза проф. Гудев.

Страните, успели да пречупят кривата на сърдечносъдовите заболявания, са успели да наложат такива мерки – ограничаване на тютюнопушенето, участие на хранително-вкусовата промишленост в производството на храни с по-малко сол и мазнини, промяна в нагласите за здравословен начин на живот.

"Забраните, размахване на пръст, налагане на необмислени ограничения надали работят, особено при нас. Но без да има воля за ограничаване на неща, които доказано не носят услуга на обществото, няма как да стане", отбеляза проф. Гудев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки