Проф. Кантарджиев: До дни ваксината на Пфайзер ще може да се поставя на деца над 12 г.

"В момента 10 болни заразяват 6. Това е много хубаво и трябва да продължи"

OFFNews 29 май 2021 в 09:15 4469 0

До 2-3 дни официално с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ ще могат да се ваксинират и деца над 12-годишна възраст, каза в предаването „Тази събота“ на bTV директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера излезе решението на комисията към ЕМА и е предложено деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат ваксинирани с „Пфайзер“ в момента, в който се смени кратката характеристика на продукта, което ще стане до няколко дни“, посочи професорът.

По думите му защитният ефект на ваксината ще е по-силен при децата, тъй като те имат по-добра имунна система.

Според него обаче все още недостатъчно българи са се ваксинирали. Кантарджиев призова другите градове да последват примера на София, където ваксини ще се поставят вече и в парковете.

Опасността не е преминала, а най-сигурният начин да се застраховаме срещу заразата е именно ваксината, посочи професорът. „В момента репродуктивното число е 06, значи, че 10 болни заразяват 6. Това е много хубаво и трябва да продължи“, добави той.

Проверката на НОЩ

По повод информацията за назначената от новия здравен министър проверка на работата на НОЩ и здравните власти за годината на пандемията, Кантарджиев коментира, че не се притеснява:

„По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, ако миналата година април месец имахме по 5000 души болни на ден. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: „Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве – търговски дружества и какви не други неща“. Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл