Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Проф. Кюркчиев: Хората с автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19, но след преценка от лекар

Прекаралите инфекцията не трябва да се имунизират поне няколко месеца след преболедуване, смята специалистът

OFFNews 17 декември 2020 в 12:33 7000 0

Като цяло се счита, че при автоимунните заболявания инфекцията не протича по-тежко и че пациентите с автоимунни болести не са от застрашените групи. Следователно е логично подобна ситуация да имаме и при ваксините, които имитират аспекти от заболяването, коментира проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по Клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Той обаче уточнява, че автоимунните заболявания са над 80 вида и всяко има особености. 

По думите на имунолога няма практически опит по прилагането на ваксини срещу COVID-19 при хора с автоимунни заболявания.

"Единствената връзка с практиката са наблюденията върху хората с автоимунни заболявания и прекарването на коронавирусна инфекция. Част пациентите вече имат и личен опит. Лекуващите лекари трябва да преценят ползите и рисковете за всеки индивидуален пациент, защото познават болестта му", обясни професорът.

По думите му при всяка ваксинация на хора с автоимунни заболявания има две опасности:

Тласък на болестта

При COVID-19 са описани автоимунни феномени, както и при почти всички инфекции. Тоест това е възможно. От друга страна обаче, за „тласъците” по правило вина имат алуминиевите адюванти, които настоящите две ваксини не притежават (на "Пфайзер"/ "Бионтех" и "Модерна"). 

Възможна е кръстосана реакция на имунната система с вирусния белтък при имунизация и едновременна реакция със собствени белтъци, които го наподобяват.

Като цяло за ваксините се счита, че при около 10% от пациентите с автоимунни заболявания може да се наблюдава „тласък” на заболяването, затова се препоръчва при тази група ваксините да са с повишено внимание и да се прилагат само срещу „тежки инфекциозни заболявания”. COVID-19 е такова заболяване, но протича по различен начини  с различна тежест при всеки, уточни специалистът.

Кога ваксината не действа

Имуносупресивната терапия, потискайки имунния отговор, може да направи така, че ваксината да не действа. За грипната ваксина има данни, че при 47% от имунизираните пациенти с автоимунни заболявания не действа.

"Не считам, че прекаралите COVID-19 трябва да се ваксинират поне няколко месеца след преболедуване. Според мен опасността от автоимунни тласъци в този случай би нараснала", казва още проф. Кюркчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews