Проф. Начев: Болниците трябва да се настроят за нормален режим на работа, без парите за COVID

OFFNews 30 март 2022 в 11:03 834 0

Снимка Архив

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала.

Това каза по БНТ директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Той  припомни, че се очаква покачване на клиничните пътеки с около 25%, откъдето може да се осигурят повече пари за персонала.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него пандемията не е показала недостатъци в системата, а се е справила много добре. България не е изпращала пациенти за лечение в чужбина, както това се случи с Франция, посочи кардиохирургът.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят, тъй като има "луфтове, които трябва да намерят своето решение".

По думите му "изтичането" на специалисти навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. Според него мерките, които трябва да се вземат, не са лесни за осъществяване.

"Хората не си отиват само заради финансовия стимул, а търсят места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-високо възнаграждение", уточни професорът.

Той беше категоричен, че трябва да се реформират всички звена на здравната система.

"Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг, а тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването", каза проф. Начев.

Според него без силна Спешна помощ очакваните промени в системата не могат да се случат. За целта са необходими медицински хеликоптери, линейки, подготвени парамедици, посочи той.

"При силна Спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква, че това ще има негативен ефект върху гражданите", категоричен бе проф. Генчо Начев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews