Проф. Постаджиян: По-опасни са високите температури. Кръвното пада и хипертониците не си пият лекарствата

OFFNews 19 април 2024 в 10:34 1635 0

Арман Постаджиян

Снимка Архив

проф. Арман Постаджиян

Високите температури са по-опасни, защото тогава кръвното налягане пада и хората с артериална хипертония спират лекарствата, а това е грешка. Това каза по bTV кардиологът д-р Арман Постаджиян, началник на Клиниката по кардиология в университетска болница „Св. Анна“.

Той добави, че въпреки големите температурни амплитуди през последните дни хората бързо се адаптират.

„Със сигурност рязкото понижаване на температурите влияе върху нашето здраве и това не е нещо неочаквано. Това, което не беше нормално, е да имаме 35 градуса през април. Иначе температурите в момента са такива, каквото би следвало да са през този месец“, каза той.

Кардиологът призна все пак, че температурната амплитуда тази седмица не е била нормална, но добрата новина е, че хората бързо се адаптират. „Като цяло студът има своите неблагоприятни последствия върху човешкия организъм – наблюдава се покачване на кръвното налягане, но той влияе и върху други системи“, поясни специалистът.

По думите на д-р Постаджиян всеки човек усеща тези температурни амплитуди, но колкото по-здрав е той, толкова по-малки са проблемите. „Респективно – колкото по-болен е човек, толкова по-податлив е той на резките промени във времето“, каза лекарят.

„Една голяма част от хората са добре запознати със състоянието си и със симптомите, които се появяват при тях. Те знаят как да ги менажират. Проблеми има предимно през лятото, когато стойностите на кръвното падат и хората спират да си пият лекарствата. А това е сериозна грешка“, обясни проф. Арман Постаджиян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки