Пулмолог: Следващата вълна след COVID-19 ще е от туберкулоза

Лечението на жълтата гостенка е много по-продължително от това на коронавирусната инфекция

OFFNews 03 ноември 2021 в 10:14 3372 0

За рязък скок на болните от туберкулоза предупреди пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново "Д-р Трейнман". Според нея следващата вълна след COVID-19 ще е от туберкулоза.

Експертът посочи, че болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на заболяването. А белодробните болници не срещат подкрепа и от Министерството на здравеопазването.

Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на вълната от COVID-19 случаите рязко са намалели и дори в началото на годината напълно са изчезнали. Причините за това са огромен страх на хората от COVID-19 и поради това те са спрели да търсят медицинска помощ. Другата причина е пандемията, ограничените контакти и голямото натоварване в лечебното заведение, уточни д-р Денчева пред БНР.

"Заради COVID-19 ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза. Поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с COVID-19, в началото на юни изведнъж пациентите с туберкулоза започнаха да търсят медицинска помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства", посочи лекарят.

От юли до октомври новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-ма. Капацитетът на фтизиатричното отделение в Белодробната болница е за 20 туберкулозно болни. При преструктурирането заради пациентите с коронавирусна инфекция отделението е останало с 10 легла. В момента в него на лечение с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 г.

Д-р Денчева предупреди, че туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата.

"Доста може да зарази и това зависи от контактите му. Добрата новина е, че заразността при туберкулозата е по-ниска отколкото тази при COVID-19, но въпреки всичко става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е заразен, и който непрекъснато контактува с хора, е предпоставка да зарази всички, с които той е контактувал. Особено тези, които са в тесен контакт с него, като например семейството, близките, колегите му", обясни специалистът.

И напомни, че болните от COVID се лекуват няколко месеца с усложненията, но лечението на туберкулозно болните продължава многократно повече. 

"Това е един много комплициран проблем, първо защото в момента МЗ чува само COVID и имаме много сериозен натиск за увеличаване още на леглата, което означава, че това ще бъде пак за сметка на фтизиатрични или неспецифични заболявания. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 г., поради което рязко спадна финансирането. Това означава, че ние вече нямаме ресурс, освен ако не го заделим със собствени средства, за да провеждаме профилактични прегледи, изследвания и т.н., като се има предвид сериозното финансово състояние, пред което болницата се изправи, заради напускането на лекарите покрай COVID пандемията. В началото на м.г. се обадиха представители на една фирма, които казаха, че са спечелили обществена поръчка на министерството именно за осъществяване на такива дейности. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това всъщност е единственото лечебно заведение в областта, което работи туберкулоза. Заявиха желание по телефона да работим заедно и нещата приключиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет", подчерта д-р Стела Денчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл