Пуснаха първите е-направления за PCR, над 100 лични лекари са включени в системата

Янка Петкова 01 декември 2020 в 12:30 2248 1

Към 11 часа днес са издадени над 200 е-направления за PCR тестове, и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност, съобщи зам.-министър Жени Начева на брифинг за старта на електронната система.

Тя обясни, че Министерството на здравеопазването е осигурило централизиран модул и всеки личен лекар, който желае, независимо коя софтуерна фирма го обслужва, може да се свърже към него. Остава и вариантът с направления на хартиен носител. 

По думите на Начева в първия етап от работата на системата са включени само направленията за PCR тест и медико-диагностични дейности свързани с COVID-19. 

"Имаме покритие върху цялата страна, ключът към централизирания модул е даден, ясно е как трябва да стане включването към системата", каза заместник-министърът и допълни, че всички софтуерни фирми са запознати с условията за интегриране. "Избор на лекари и лаборатории е да направят необходимите изменения в софтуера си", обясни Начева.

Тя подчерта, че PCR тестовете, които са с направления, не изискват доплащане от страна на пациентите и призна, че пандемията е ускорила процеса по стартирането на електронните услуги в здравеопазването. Целта е да се ускори диагностиката и лечението на пациентите с коронавирус и да се намали натискът върху лечебните заведения, обясни зам.-министърът.

Това е първата стъпка след 20 години от началото на процеса по създаване на електронно здравеопазване, проблеми ще има, но ще се отстраняват своевременно, при всяко начало е така, предупреди Жени Начева.

"За съжаление, повечето от симптомите на тази инфекция са субективни, единствено температурата и сатурацията са обективни симптоми. Апелът ни към пациентите е да не ни лъжат, за да получат безплатен PCR тест, когато съобщават оплакванията си, защото това ще натовари финансово системата", каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар.

"Много трудно беше да се въведе безплатен тест, нека не злоупотребяваме", предупреди той.

Според него практиката с антигенните тестове изкривява статистиката за заболеваемостта в момента, тъй като голяма част от хората се тестват с тези тестове, но не попадат в единната система. Той обаче изрази надежда, че с въвеждането на безплатните PCR тестове този проблем ще се разреши.

До вчера системата беше в тестов режим и софтуерните фирми имаха един месец, за да се запознаят с централизирания модул, съобщиха експерти от "Информационно обслужване". Всички участници на пазара са равнопоставени и имат пълен достъп до системата, увериха от държавната фирма.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews