Ранната загуба на зъби води до слабоумие

OFFNews 15 юли 2021 в 12:23 1673 0

Ранната загуба на зъби е рисков фактор за появата на когнитивни нарушения. Най-сериозно сред тях е старческото слабоумие, показва изследване на Нюйоркския университет, публикувано в The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine. 

Правилната орална хигиена не само пази здравето на венците и зъбите, но и предотвратява редица здравословни проблеми. Учените установяват, че здравите зъби имат съществен принос за съхранението на когнитивните функции.

Авторите на изследването твърдят, че рискът от снижаване на интелектуалните способности на хората се увеличава с всеки паднал зъб. Подобен ефект обаче не се забелязва при възрастни, които имат зъбни протези, казват учените и допълват, че протезите в известна степен защитават от снижаване на когнитивната дейност. Ако вече сте започнали да губите зъби, заменяйте ги навреме, не ходете беззъби, препоръчват авторите на изследването.

Науката неведнъж е доказвала връзката между загубата на зъби и нарушенията в когнитивните функции. При липса на зъби възникват проблеми с преработването на храната, което води до дефицит на хранителни вещества. Той предизвиква изменения в мозъка. Освен това болните венци, които често са причина и за загубата на зъби, могат да провокират сериозни изменения в мозъка, които ускоряват повята на старческо слабоумие, твърдят изследователите.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови