С биологична терапия при астма се избягват кортикостероидите

В България от астма са засегнати над 400 хиляди души, а заболяването може да се прояви във всяка възраст, казва пулмологът доц. Милена Енчева от ВМА

OFFNews 07 май 2024 в 09:10 1317 0

Милена Енчева

Снимка ВМА

доц. Милена Енчева

Съвременната биологична терапия помага на засегнатите от тежка астма пациенти да постигнат много добро качество на живот, постигайки контрол над болестта и да избегнат нежеланите ефекти от лечение с кортикостероиди. Това каза в интервю за БТА доц. Милена Енчева, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към Военномедицинска академия.

Терапията е изцяло реимбурсирана от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но голяма част от пациентите не знаят.

В България от астма вероятно са засегнати над 400 хиляди души, а заболяването може да се прояви във всяка възраст, допълва лекарят. - В клиниката лекуваме пациенти, които за първи път се диагностицират с астма след 50-годишната им възраст, дори имаме пациенти, които за първи път се сблъскват с астма, когато са над 70-годишна възраст.

За болестта

Понякога изявите на астмата започват след преболедувани вирусни или инфекциозни заболявания, посочи доц. Енчева. Бронхиалната астма често започва в детска възраст, след което има голям период на затишие и в по-зряла възраст болестта се реактивира. В други случаи, обаче, астмата има късно начало, в различни възрастови групи, провокирана от  фини прахови частици, алергени, тютюнопушене, професионални вредности. Астма може да се диагностицира след 30, 50 и дори 70-годишна възраст. Началото не е свързано с тежестта на болестта. Има пациенти, които никога не са имали симптоми, но скоро след първите оплаквания бързо прогресират до тежки форми на бронхиална астма.

Симптоми

Кашлицата не е най-типичният и единствен симптом на астмата, но това, което най-често води пациентите при нас, е точно сухата, дразнеща и мъчителна кашлица, често спастична и протичаща като пристъп, обясни лекарят. По думите ѝ типични са задухът при издишване, стягане и бодежи в гърдите. Симптомите често се проявяват нощем или призори, след събуждане.

Има различни класификации на астмата, по-често срещаните прояви са алергичните и пациентите винаги питат дали, ако се отстрани алергенът, ще изчезне и астмата. Логично е да е така, каза още тя. Обикновено, когато има точно определени алергени, лесно можем да кажем на пациента да ги избягва, но за съжаление страдащите от алергия и от алергична астма много често проявяват множество алергии, добави доц. Енчева. По думите ѝ не винаги може да се идентифицира причинителят, а често те са много. Няма как пациентът да избегне полените, например, които са във въздуха, или алергените, които са в домашния прах.

Има ли излекуване

Биологичната терапия за пациентите с тежка астма постига много сериозен контрол на болестта, като чрез нея се постига „ремисия“ на бронхиална астма - настъпват периоди, в които липсват или много рядко се проявяват симптоми на бронхиална астма. Няма понятие като „излекуване на бронхиална астма“, но има постигане на контрол, добави лекарят. Астмата може да се изяви винаги, ако веднъж е съществувала у човека.

Усложнения

Астмата може да доведе до пулмонална хипертония, когато протича тежко и има лош контрол в продължение на години. Тогава пациентите навлизат във фаза на необратима обструкция на дихателните пътища и е възможно тя да премине в хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). В последните издания на международните ръководства за астма и ХОББ се приема, че пациентът може да е засегнат и от двете заболявания, добави доц. Енчева.

Световният ден на астмата се отбелязва в първия вторник на май. Отбелязването на деня е по идея на Глобалната инициатива за астма (Global Initiative for Asthma – GINA), като тази година мотото е „Обучението за астма дава възможности“. Информираността и обучението на пациентите с бронхиална астма относно поведението им за хода на болестта и правилното лечение има много голямо значение за постигане на контрол на симптомите. Лекарите, ангажирани с проблема бронхиална астма, основно лични лекари и пулмолози, трябва да познават общоприетите препоръки за лечение на болестта, базирани на медицински доказателства. Новите биологични терапии дават възможности за контролиране на симптомите на тежка астма, от която страдат между 3 и 5% от пациентите с астма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови