Само 13 ваксинирани са приети в болници в София

COVID зоните не работят, липсват медици. Лекарствата, които се изписват в тях, са за лечение на усложнения, заяви д-р Георги Миндов

OFFNews 24 септември 2021 в 08:45 4336 3

Само 13 души със завършен ваксинационен цикъл са хоспитализирани за цяла София.  Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. 

Това заяви д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата, по бТВ. Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не
работят, каза още Миндов.

По думите му реално в София работят една или две зона, в останалите липсва персонал. Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“, обясни д-р Миндов. 

Цената им варира от 5 до 40 лв. поясни медикът, като уточни, че медикаменти за първа фаза на заболяването не са включени в списъка. Става дума за витамини, минерали, противовирусни средства, поясни той.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

По думите му половината от пациентите, които попадат в реанимация, умират още в първите 48 часа. Смъртността е много висока от Делта варианта, категоричен бе д-р Миндов. 

По думите на общопрактикуващия лекар в момента има пик на заразени с коронавирус кърмачета, а това поставя въпроса за детските реанимационни легла, които са дефицитни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

3

dormycum

24.09 2021 в 10:25

Кой ви бръсне вас,двамата бе,нещастни кретени....какви контролни групи сънувате...вие самите едва ли разбирате за какво говорите....неграмотност,некомпетентност и изключително ниско ниво на възможност за обучаемост и разбиране на науката като цяло...зарди такива като вас България може да е контролна група по идиотия на населението....заради такива като вас са измислени презервативите....