Седмица след втората доза ваксина на Модерна сме напълно защитени

OFFNews 13 януари 2021 в 09:48 4545 0

Снимка Архив

Седмица след поставяне на втората доза от ваксината на "Модерна" се постига максимумът от антитела. Това каза по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в представяне на характеристиката на втората РНК ваксина, от която очакваме първите 2400 дози днес.

Тя подчерта, че ваксиналният конструкт е същият като при първата одобрена ваксина - отново информационна РНК. По думите ѝ това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Проф. Христова напраи паралел между двете одобрени до момента ваксини. Ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца на - 15 до - 25 градуса, за разлика от продукта на "Пфайзер"/"Бионтех", при която трябва по-дълбоко замразяване. В хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни за разлика от другата РНК ваксина". И трето, при стайна температура "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", която издържа до 2 часа.

"Модерна" няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер"/"Бионтех" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза от ваксината на "Модерна" трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела. Седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.

Проф. Христова съобщи, че клиничните изпитвания на ваксината на "Астра Зенека" все още продължават. Тя е векторна, а векторът е преносител – човешки аденовирус, генетично променен, за да не предизвика заболяване, макар че като цяло е много слаб, уточни експертът.

За нашата страна са договорени количества дози, които при сегашния процент желаещи да се ваксинират ще останат неизползвани, каза проф. Христова и допълни, че се препоръчва ваксинираните да спазват противоепидемичните мерки, тъй като хипотетично биха могли да заразят останалите, макар че това може да се случи много рядко.

Тя коментира и прогнозата на СЗО, че през 2021 г. няма да бъде постигнат колективен имунитет срещу COVID-19:

"При различните заболявания колективният имунитет е различен – при коронавируса е 70%. Все още не може да се предвиди кога ще бъде постигнат в отделните страни, камо ли глобално", каза зам.-директорът на НЦЗПБ.

Рано е да се каже дали ще има грипна епидемия, грипът закъснява, възможно е да има вълна в края на януари, обясни още проф. Ива Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл