Сертификати за донорство получиха дарителки на майчина кърма

На 19 май светът отбелязва Световния ден за дарителство на майчино мляко

Янка Петкова 19 май 2023 в 16:21 810 0

бебе

Снимка Unsplash

Световния ден за дарителство на майчино мляко

Майки с деца, лекари, специалисти и представители на Столична община отбелязаха Световния ден за дарителство на майчино мляко в Банка за майчина кърма.

Тази година насловът на инициативата е „Един малък жест може да захрани голяма мечта: Дарете кърма!“. По време на събитието благодетелки получиха сертификати в знак на благодарност. Целите на инициативата са да се покаже признателността към жените, допринесли за изхранването на други бебета, освен техните собствени. Официален партньор на тазгодишната инициатива е Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД.

За БТА, доктор Цветомира Борисова, която е част от екипа на Банка за майчина кърма, обясни процедурите по даряването. Първата стъпка е анкета с жените, желаещи да дарят. Тя съдържа въпроси, свързани с общия здравен профил, както и с наличието на пиърсинг, татуировки и хронични заболявания. На тази база специалистите решават дали да приемат или не дарителката, поясни Борисова. Следваща стъпка е задължителни медицински изследвания, които са изцяло за сметка на Банка за майчина кърма. Ако тестовете от тях са отрицателни за наличието на СПИН, хепатит B и C, жената може да стане дарител.

За да се вземе кърма, условията са децата да са от София-град или София-област, тъй като структурата е към Столична община, обясни Борисова. Условията за периода на получаване са различни - при недоносени деца, такива с алергии, оперирани или по други медицински причини, кърма се предоставя до 1-годишна възраст. При здрави деца се получава кърма до 6-месечна възраст, посочи докторът.

Тя допълни, че приемат и предварително замразена кърма от еднократни дарителки, на които също се правят медицински тестове. Условието е да бъде отбелязана датата на изцеждане върху контейнера, в който се съхранява и да са спазени основни хигиенни изисквания. Доктор Борисова обясни, че кърмата се съхранява в камери или фризери при оптимална температура от -18 градуса, а стандартът на Банка за майчина кърма за годност е три месеца.

Гости на събитието бяха д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" на Столичната община, както и Теодора Артинова, старша акушерка на Родилно отделение в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД. Те приветстваха дарителките и благодариха за невероятния жест, с който помагат за развитието на деца на други майки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews