Тук дори най-бедният човек може да получи лечение за милиони

DW 08 декември 2020 в 15:55 8435 0

"В Германия дори на най-бедния човек може да бъде назначено лечение за милиони", казва българският кардиохирург Христо Киров. Той е завършил медицина в Плевен, но от години работи в Йена.

За него разказва Дойче веле.

Христо Киров е кардиохирург. Завършил е медицина в България. Малко след дипломирането си заминава за Германия. Вече от години работи в Йена. 

"Завърших медицина в Плевен и работих една година като медицински представител, понеже тогава нямаше специализации и места за специализации в България. После кандидатствах на различни места в Германия. По-скоро по случайност се озовах тук. Болницата е с около 1500 легла - голяма университетска болница е и би се равнявала на, предполагам, големите университетски болници в България", обяснява кардиохирургът.

Делникът на Христо е натоварен, но казва, че върши работата си с удоволствие. 

"Много е трудно. Работата е много. Естествено, в началото и езиковата бариера участва. Има моменти, в които човек се съмнява дали е направил правилния избор", добавя той.

Според него здравеопазването в Германия се отличава с отлична организация и добро финансиране. 

По думите му "на човек наистина основно му се налага да мисли за пациентите и за медицинските проблеми на пациентите си. Рядко му се налага да се грижи за социални проблеми и рядко се случва хората да нямат пари да си закупят лекарствата, тъй като те се поемат от здравната каса и човек може на най-бедния безработен пациент да предпише лечение за милиони".

Питаме Христо дали все пак здравната система на Германия има и проблеми.

"За нормалните хора, които искат да отидат на преглед в доболничната помощ, може да им се наложи да чакат понякога около месец да бъдат прегледани, ако състоянието им не е спешно. По мое впечатление в България няма пациенти, които да чакат около месец за преглед", казва Христо.

Според него обаче България има да се бори с много други проблеми. 

Според мен има много проблеми в здравеопазването - липсата на последователност в политиките, спрялата воля за реформи в последните години, недофинансирането и корупцията. 

В болницата в Йена кардиохирургът е срещал много трудни случаи. 

"Често ми се случва, когато понякога в поликлиниката видя пациенти година-година и половина, след като са получили изкуствено сърце или трансплантация и се представя кой съм, да ми кажат: "Но ние се познаваме, Вие шест месеца ме лекувахте" и изглеждат по напълно различен начин - напълно здрави хора. Дали това е мястото да се пенсионирам? Не. Предполагам, че бих работил и на друго място - дали в България или Германия. В България защо не? След 20 години", казва той.

Статията е от Дойче Веле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша