В Бургас вече няма легла за COVID-19, в Шумен и Благоевград не достигат медици

OFFNews 14 октомври 2020 в 09:46 4551 0

С увеличаването на броя заразени и болни от коронавирус най-сериозният проблем е липсата на медицински персонал. Все повече областни центрове предупреждават, че няма кой да се грижи за пациентите с COVID-19.

В Благоевградска област не достига медицински персонал, а броят на болните от COVID-19 непрекъснато расте.

23-ма пациенти с доказан коронавирус се лекуват в болницата в Разлог. Всички те са настанени във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалист там няма инфекциозно. 17 души са с пневмония и очакват резултати от PCR тестовете си.

За всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един неспециалист, като по думите на управителя на здравното заведение, те са на предела на силите си.

Подобна е ситуацията и в болницата в Благоевград, където също има недостиг на медици. Броят на заразените с коронавирус нараства, докато този на лекарите остава непроменен, а на места дори намалява.

От месеци вътрешното отделение на болницата в Благоевград е превърнато в ковид отделение и има дефицит на кадри, споделят работещите там медици, пред БНТ. По думите им, ситуацията се променя изключително динамично. Медикаменти за лечение има, най-сериозният въпрос е този с медицинския персонал.

Критична е ситуацията и в шуменската многопрофилна болница. Пациентите в ифекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броя на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност.

39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.

"Ситуацията е критична. Няма медицински персонал. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредния областен кризисен щаб. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", разказа областният управител на Шумен, проф. Стефан Желев.

Големият брой на заразени с коронавирус затрудни бургаските болници. Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е 100 % запълнено. Всички 16 легла са заети.

„Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са 6. На помощ дойдоха няколко сестри от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти”, заяви пред Нова телевизия д-р Ростислава Кръстево, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести.

Зам.-директорът на болницата - Светлозар Георгиев, поясни, че освен 16-е пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания. В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много свободни има в Карнобат.

По данни на Единния информационен портал, през последното денонощие заразените са 785. В болници се лекуват 1307, 64 са интензивните отделения. Сред областите с най-голяма брой регистрирани нови случаи са София, Благоевград, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews