Закриват дирекция ''Защита на правата на пациентите'', създадена от Стойчо Кацаров

OFFNews 22 август 2023 в 14:24 667 0

Министерство на здравеопазването

Снимка Янка Петкова

Министерство на здравеопазването

Закриване на дирекция "Защита на правата на пациентите" предвижда проект за Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването. Предложенията са публикувани в портала за обществено обсъждане.

В мотивите към предложението от министерството посочват, че "идеята за самостоятелна дирекция е добра по принцип и показва поставяне на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, но структурните звена осъществяват комплексно функциите в даден ресор, а защитата на пациента е в основата на здравните дейности".

Според вносителите обособяването на няколко структурни звена, които са със сходна дейност (дирекция „Защита на правата на пациентите“ и дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“) "не дава възможност за координирано и всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата“.

Те подчертават, че има дублиране на функции и че не може да се постави граница между правата на пациентите и на останалите здравноосигурени. Разкритите щатни бройки ще бъдат пренасочени към дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“, която ще отговаря за здравните права на гражданите, каквито са и правата на пациентите.

С други промени в правилника се предвижда в дирекция „Лечебни дейности“ да бъде създаден отдел "Майчино и детско здравеопазване". Прецизират се функциите на дирекция „Международни проекти и програми“, която ще изготвя стратегическите документи и по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Със същия проект се увеличават с по една щатните бройки в други две дирекции - „Публични предприятия и управление на собствеността“ и „Лекарствена политика“.

От предложенията става ясно още, че Министерството на здравеопазването се отказва от идеята за четвърти заместник-министър, която бе обявена по-рано от зам.-министъра Михаил Околийски на заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Проектът подлежи на обществено обсъждане до 20 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки