17 водещи антидопингови агенции искат Пьончан 2018 без Русия

Димитър Андреев 14 септември 2017 в 16:22 1688 0

17 водещи национални антидопингови агенции са пожелали Русия да бъде изключена от предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан през 2018 година.

Само пет месеца преди началото на най-голямото събитие в зимните спортове групата от държави са настояли пред Международния олимпийски комитет да вземе мерки и да потърси отговорност от Русия за “един от най-големите допинг скандали в историята”.

Сред въпросните 17 държави са Обединеното кралство и САЩ, като се отчита “доказаната корупция по време на Игрите в Сочи през 2014 година”. Също така групата се опасява, че и по време на Пьончан 2018 има “сериозни основания” да се смята, че “чистотата на спорта ще бъде компрометирана”.

Миналата година доклад на независимата комисия "Макларън" към Световната антидопингова агенция доказа за държавната политика на Русия по отношение на допинга, но засега МОК не е предприел действия.

Междувременно от организационния комитет на Пьончан обявиха раписанието на игрите. Първите стартове са на 8 февруари в кърлинга и скокове със ски от трамплин.

Откриването е ден по-късно, а първите медали ще бъдат раздадени на 10 февруари в биатлона, шорттрека, бягането с кънки и други. Церемонията по закриването е на 25 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки