ДКЕВР не знае какви ще са ефектите от политическото поевтиняване на тока

04 март 2013 в 13:28 2171 2

Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС
Юлиана Иванова. Снимка: БГНЕС

Енергийният регулатор (ДКЕВР) няма оценка дали предстоящото поевтиняване на електроенергията за бита няма да доведе до компенсаторно по-високо поскъпване през юли. Комисията за енергийно и водно регулиране няма ясня представа и как решението ще се отрази на финансовото състояние на електроразпределителните дружества.

Това стана ясно от изявленията на председателя на регулатора в оставка Юлиана Иванова след днешната дискусия за промяната на цената. Единственото, което Иванова посочи като оценка на ефекта от предстоящото решение, е, че енергийните компании няма да пострадат твърде силно от намалението.

Решението за намаляване на цените на електроенергията на трите електроразпределителни дружества ще бъде взето утре на закрито заседание на регулатора. Предлага се енергията на ЧЕЗ да поевтинее средно със 7.17 % (средноаритметично на дневната и нощната енергия), за ЕВН ‐ със 7,28 % и за Енерго Про ‐ със 6,22 %.

Трите дружества трябва да представят становища как ще се отрази на финансовото им състояние поевтиняването. Досега има коментари, че то ще намали възможността им да инвестират в подобряване на електромрежата. ЕВН пък ще даде становището си утре, часове преди ДКЕВР ще вземе решение за цената.

Новата цена на електричеството ще влезе в сила още от утре, 5 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!