Съдия заведе дело за клевета срещу вътрешния министър

Юлиан Христов 08 февруари 2012 в 12:47 1370 0

Софийски районен съд
Софийски районен съд

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е завела дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Новината потвърдиха за OFFNews.bg от Районния съд в София.

Намеренията си да съди министъра съдийката обяви преди седмица. Делото е срещу твърденията на Цветанов за това, че Тодорова е обвързана с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. В тъжбата си съдия Тодорова не е потърсила парично обезщетение, което означава, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева, съобщава "Правен свят".

Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос на бТВ дали поддържа думите си пред "24 часа", че съдия Тодорова покровителствала мафията: "Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност."

Това е поредното дело срещу вътрешния министър. Лидерът на РЗС Яне Янев съди министъра за обида за това, че го е нарекъл в телевизионно интервю „политически рекетьор и измамник“. Соченият за мозъка на групата „Октопод“ адвокат Николай Велков води две дела за клевета срещу министъра. Те са свързани с изказване на Цветанов по две медии за това, че адвокатът е бил осъден по афера с производството на синтетични наркотици. Според Велков той е бил само свидетел по това дело, но не и подсъдим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови