Трусът в Перник - една година по-късно

Николаос Цитиридис 22 май 2013 в 02:59 1711 0

Трусът в Перник - една година по-късно
Трусът в Перник - една година по-късно

Вероятно няма човек, жител на София, Перник и областта, който преди година да не е усетил земетресението.

Който е успял да го проспи по някаква щастлива случайност, нека се счита за късметлия.

Точно преди една година на 22 май, земетресение с магнитуд 5.6 беше усетено в почти цялата територия на  България. OFFNews бе първата медия, която съобщи за труса, само 6 минути след като той започна.

Хиляди излязоха по улиците, изплашени от случващото се.

Дни наред хората, които живеят във високи блокове, нощуваха при свои близки с къщи или апартаменти на по-нисък етаж, заради уплахата, която земетресението причини.

Днес, една година по-късно хората вече се отърсиха от спомена за труса, въпреки че в пернишка област все още има хора, цели домакинства, които живеят във фургони, далеч от собствения си дом.

"Спомням си ужаса, който изпитах, изплаших се близките, които са в града и може да пострадат. По улиците на Перник беше пълно с изплашени граждани, които не знаеха какво се случва. Изведнъж започнаха да се чуват слухове, че стената на близкия язовир се е пропукала, това паникьоса всички допълнително. Беше много страшно положението.", сподели пред OFFNews кмета на Перник Росица Янакиева.

Тя сподели и притеснителна статистика, че една година след труса по-малко от 50% са изплатени за помощи.

"Експерти оцениха щетите на 25 млн. лева, а от междуведомствената комисия по бедствия са ни изплатили до момента около 12 млн лева. Все още има 50 домакинства, които живеят във фургони. Когато комисията преценяваша случаие само за 2 часа отхвърли над 4500 заявки за помощи. Физически това е невъзможно, хората живеят във полуразрушените си къщи, защото няма пари за тях. Граждани на Перник и областта се обърнаха към Върхновният касационен съд, където от началото на годината са преразгледани 35 дела на комисията, а 28 имат право да оспорват решенията на междуведомствените преценки на базата на тези съдебни решения. Тази комисия успя както и да помогне, така и успя да внесе много напрежение у гражданите. Те се притесняват за своите семейства и разбира се, това е напълно нормално. Те са без домове вече година.", разказа още Янакиева пред наш репортер.

Междуведомствената комисия е взела решение този февруари, че няма да изплаща пари на хора, които имат материални щети над 10 000 лв. Например, ако къщата ви е разрушена, до такава степен, че ви трябват около 25 хил. лв, за да може да се върнете да живеете в нея, няма да ги получи. Вие ще вземете не повече от 10 000 лв.

Част от същото решение е, че комисията, чийто шеф е бил Цветан Цветанов, няма да изплаща и материали обезщетения на хора, с нанесени материали щети под 1000 лв.

OFFNews разполага с изключително ценни кадри на земетресението от 22 май, които показват как земята се разтресе в момента на труса. Видео материлите са от площад Славейков в столица, булевардът пред СУ "Св. Климент Охрдиски", както и снимки от подлези и паркове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови