Ще спечели ли Украйна войната с помощта от САЩ

DW 23 април 2024 в 21:03 14469 9

Снимка Getty Images/Архив

Новият американски пакет с помощи за Украйна в размер на 61 милиарда долара е „безпрецедентен по своя обем“, смята военният наблюдател Майк Мартин от Кралския колеж в Лондон. Помощта надхвърля общия размер на американската помощ за Украйна, предоставена до началото на 2024 година: "И досега в тази война сме използвали термина „гейм чейнджър“, без от това да е произлизало нещо съществено. Но сега мисля, че това е точно такава повратна точка“, казва той за ДВ.

Артилерийски снаряди и засилване на украинската ПВО

Британският експерт предполага, че "по-голямата част от тези средства ще бъдат изразходвани за артилерийски снаряди, от които Украйна сега изпитва краен недостиг, както и за противовъздушна отбрана (ПВО)“. Неговата колежка от Кралския колеж Марина Мирон също смята, че значителна част от средствата ще бъдат използвани за засилване на противовъздушната отбрана, и по-специално на системите „Пейтриът“. Освен това – на фона на поредната мобилизация в Украйна – ще трябват пари за обучението на военните, за заплати, оборудване и т.н. Другата част от средствата ще отидат за закупуването на боеприпаси, и по-специално на артилерийски снаряди, добавя Мирон.

На друга важна задача обръща внимание германският полковник от запаса Волфганг Рихтер: нужно е безопасно транспортиране на тези боеприпаси до фронта. "Украйна сама трябва да организира тези вътрешните доставки", казва той и добавя, че става дума за много дълги логистични маршрути - до 1000 километра по релсов път и шосета, които Русия най-вероятно ще се опита да атакува. Затова на преден план излиза защитата на логистичните маршрути за снабдяване, казва о.з. полковникът от Бундесвера.

Неговият колега - о.з. полковник Ралф Тиле - посочва, че вероятно ще мине поне седмица преди американската помощ да стигне до Украйна. Той очаква Русия да продължи да нанася целенасочени удари по украинската критична инфраструктура. Тиле описва сегашната ситуация на фронта като „много опасна“.

Анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната също предупредиха в последния си преглед от 21 април, че руските военни вероятно ще засилят настъпателните операции и въздушните удари през следващите няколко седмици.

Ще си върнат ли украинците инициативата?

Основно поради недостиг на боеприпаси украинската армия загуби инициативата на бойното поле през октомври миналата година, а заради пропуски в противовъздушната отбрана украинските градове започнаха да понасят по-големи щети от руските въздушни атаки. Сега, с новата американска помощ, украинците вече няма да са принудени да пестят боеприпаси за артилерията, както през последните няколко месеца, казва британският експерт Майк Мартин. Освен това обещаните по-рано на Украйна изтребители F-16 също са "на път", което би трябвало драстично да промени ситуацията в небето, смята той и изразява своята увереност, че украинците ще успеят да спрат настъплението на руснаците.

Друг сериозен фактор, който експертите изтъкват, е включването на ракети с далечен обсег на действие ATACMS в пакета от помощи на САЩ. Украинската армия за първи път използва тези ракети с обсег на действие 160 км през октомври 2023 г. Сега Украйна може да получи това свръхмощно оръжие в по-големи количества и с увеличен обсег на действие.

Помощта от САЩ – допинг за морала на украинците

Всичко това – артилерийските боеприпаси, самолетите F-16, ракетите с далечен обсег и подсилването на украинската ПВО – може да направи така, че руската авиация да загуби превъзходството си и в небето, смята директорът на базираната в Киев „Нова мрежа за геополитически изследвания“ Михайло Самус. "Това ще бъде нова ера, нов етап в тази война", казва той за ДВ. Самус не изключва дори украинците да предприемат и нова контраофанзива.

И на още един ефект от одобрената американска помощ обръщат внимание военните наблюдатели: "Това ще се отрази на морала и бойния дух на украинците, особено на онези от тях, които са се опитвали да избегнат мобилизацията", казва Марина Мирон. Много от тях са се опасявали, че - като са лишени от ресурси - няма да могат да се противопоставят на руснаците. Новата помощ може да разсее това тяхно опасение и да убеди скептиците да се присъединят към армията, добавя тя.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

10

nms

28.04 2024 в 08:22

От това което се случва вече 3г. , ще им дават оръжия точно колкото да могат да се отбраняват и евентуално някъде да напреднат. Но не и за победа и да си освободят територията. След огромния пробив и разпад на фронта и бягството на рашистите се уплашиха че твърде бързо украинците ще приключат войната и им спряха оръжията, туй е положението.

1066

9

alcom4

25.04 2024 в 21:36

Украйна НЯМА да бъде изоставена!Много червенотиквеници у нас се надяваха на това но.....грешка в 'системата"-:)-:).Напротив Путя ,ще го ограничат до...минимум.

345

8

Джендо Джедев

24.04 2024 в 08:10

Младенчо - и той "красная шапочка". :D

400

7

демотиватор

24.04 2024 в 07:58

Въпросът е само "колко?".
Снаряди, ракети (вкл. >150км.), Ф16, Брадли, Абрамс, преносими противотанкови, разминираща техника и т.н, и т.п.
И, разбира се, колко "скоро"... (ジ) ✊

2550

6

alfakentavur

24.04 2024 в 07:52

Червената бабичка удари кота -6000. Стреми се към "Безсмъртния полк" :D

2073

5

Johnny B Goode

24.04 2024 в 03:31

Младенчо, гледам появил си се "под име ново" ама вънкашността ти същата.
Аргументи се използват за хора разумни. Няма аргументи които да работят за прошляци които носят шапка като твоята и IQ-то им е колкото номера на обувките.

2500

4

Mladen900

24.04 2024 в 02:28

@781000,

"Разчистването" на хората, които имат други политически възгледи и вярвания доколкото помня е запазена марка за режима на Путин. Ти като виден евроатлантик не трябва ли да имаш друг подход ? Например да обориш аргументите на човека и да му докажеш, че греши? Дали морално, дали фактологично, няма значение как?



3005

3

Sandton

24.04 2024 в 01:37

За съжаление, след “тази помощ” изглежда че Чичо Тръмп може би ще дойде да чертае с молива. Никой не го иска.

А Всъщност: Лошо за европейските “парламентьори”.
Седят и пърдят. И цапардосват от данъците на истинските европейци.

А ние, така и така нямаме думата, сме топ! Произвеждаме, Изнасяме, Снабдяваме.
А дали се обогатяваме? 700млн. лв. за:
Поредни избори.

500

2

781000

23.04 2024 в 22:42

"Те да не би да се печтат както долърите?"
Ей ти под мене, суяк неграмотен, ти защо смяташ в долЪри, а не в рубли ? ЗАЩО НЕ СЕ РАЗПАДНАХА САЩ, А ЛЮБИМИЯТ ТИ СССР ??
Една от огромните грешки на Царство България беше, че не разчисти всички мандраджии, за да не се раждат недоразумения като тебе.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки