Върховният съд спасява Тръмп. Засега

DW 23 декември 2023 в 20:07 9988 0

Доналд Тръмп

Снимка Getty Images

Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се опитва да печели време в делото, което се води срещу него по обвинения в изборни измами. Сега обаче може и да излезе победител. Върховният съд на САЩ обяви, че няма да се произнесе по въпроса с президентския имунитет на Тръмп в скоро време, пише АРД. Това означава, че планираният старт на делото за изборната измама - през март - ще трябва да бъде отменен.

Решението на Върховния съд е огромно поражение за специалния прокурор Джак Смит, който води обвинението срещу Тръмп в това дело.

Какво значи имунитетът на Тръмп

В същото време се появи и нов аудиозапис, за който се твърди, че потвърждава още веднъж, че Тръмп е оказвал натиск върху служители на електоралните комисии след изборите през 2020 година. Специалният прокурор Смит държеше Върховният съд бързо да се произнесе дали Тръмп все пак може да бъде подведен под отговорност от федерален съд или имунитетът му като президент го предпазва от такова дело.

Става дума както за отричането от Тръмп и съмишлениците му на изборните резултати, така и за подбуждане към бунт от страна на бившия президент. То доведе до щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, при който загинаха петима души, припомня АРД.

Специалният прокурор искаше да заобиколи дългата процедура

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че няма как той да бъде съден за действия, които е извършил, докато все още е бил президент. Съдията обаче отказа да приеме този аргумент. Последва обжалване от екипа от юристи на Тръмп към апелативния съд. Прокурорът Смит обаче искаше да избегне забавяне и отнесе казуса директно към най-висшата инстанция в американското правосъдие - Върховния съд. Мотивите му бяха, че този случай е от особено голямо национално значение, припомня АРД.

Върховният съд обаче отхвърли искането му. Това означава, че сега всичко трябва да се случи по каналния ред на правосъдието - през всички съдилища по ред на важност. А това може да отнеме твърде много време. Първото изслушване в Апелативния съд е насрочено за 9 януари.

Времето е от огромно значение за Тръмп

Очаква се решението все пак да бъде взето от Върховния съд, след като апелативният се произнесе. Това ще бъда първият случай, в който американският Върховен съд ще се произнася по въпроса за президентския имунитет, с който се ползва всеки бивш и настоящ държавен глава. Заради факта, че това е прецедент, едва ли федералното дело срещу Тръмп ще успее да стартира през март, за когато е насрочено, пише АРД.

Тръмп, който е изправен и пред други обвинения от различни съдилища, не крие желанието си да се върне обратно в Белия дом през следващата година. Във вътрешнопартийната борба за президентската номинация той е ясен фаворит. Предварителните избори в САЩ започват след едва няколко седмици. Засега по всичко личи, че през 2024-а ще станем свидетели на втори рунд Байдън срещу Тръмп. Затова и бившият президент се надява да забави максимално делата, които се водят срещу него - ако спечели изборите, ще има властта да поиска от главния прокурор да прекрати производствата срещу него.

Още доказателства срещу Тръмп

По същото време информация на вестник "Детройт нюз" предизвиква вълнение в САЩ. Вестникът пише за аудиозапис на Тръмп от ноември 2020 година. Според журналистите в него се казва, че Тръмп оказва натиск върху двама служители на електорална комисия, молейки ги да не заверяват резултатите от изборите за важен район в американския щат Мичиган.

Американски медии цитират в тази връзка говорителя на Тръмп Стивън Чеонг да казва, че "всички действия, предприети от президента Тръмп, са в изпълнение на задължението му като президент на Съединените щати да спазва закона и да гарантира честността на изборите”, посочва АРД.

Предполагаемото телефонно обаждане на Тръмп се вписва в модела на поведение на републиканеца от това време да призовава длъжностни лица, изборни служители и политици да не приемат резултата от президентските избори. Тръмп загуби изборите от Байдън. До ден днешен обаче той не признава поражението си и разпространява лъжата за "откраднатите" избори.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!