Испания затваря още една област заради пандемията

OFFNews 20 октомври 2020 в 13:59 1907 0

Испанската област Навара се затваря от полунощ заради разпространението на коронавируса, съобщи на спешна пресконференция премиерът на регионалното правителство Мария Чивите, предаде БНР. 

От 22 октомври в продължение на 14 дни няма да може да се влиза и излиза от областта освен за работа, училище или грижа за възрастен родител.

Ресторантите и кафенетата спират работа с клиенти и ще могат да доставят храна само по домовете. Магазините, спортните клубове и театрите затварят в 21:00 часа, събиранията се свеждат само в рамките на семейството, а общественият транспорт ще работи на 50% от капацитета си.

Това ограничение ще повлияе на над 6 милиона и 300 хиляди испанци.  

Периметърът на засегнатите провинции се увеличава. Напълно затворени са 55 общини, а над 1 000 населени места прилагат различни мерки за ограничаване на пандемията.

Тези строги ограничения се въвеждат, след като в продължение на две седмици случаите на заразени с коронавирус в Навара нараснаха сериозно и достигнаха 945 на 100 000 жители - безпрецедентна цифра и най-високата в страната. 

В Мадрид заразените са под 500 на 100 000 жители, но въпреки това централното правителство обмисля въвеждането на вечерен час, срещу който регионалното правителство се съпротивлява.

Междувременно в Каталуния от днес денонощните магазини няма да работят от 22:00 часа вечерта до 07:00 часа сутринта. Това е следващата стъпка, след като бяха затворени баровете и ресторантите в опит да се ограничи пандемията. Само за последното денонощие в областта са регистрирани рекордните за втората вълна от 55 смъртни случая.

Заразените с COVID-19 в Испания са над 1 милион, а починалите са почти 34 хиляди души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови