Смела Хърватия извърши подвиг и изхвърли Бразилия от световното

Василен Петров 09 декември 2022 в 19:59 3349 5

Хърватия срещу Бразилия

Снимка Getty images

След множество ситуации и интригуващи моменти хърватите показаха, че при дузпите са непобедими.

Топ фаворитът за спечелването на титлата на световното първенство по футбол в Катар Бразилия плаче и стяга куфари за дома. Чудото се случи! Хърватите, които до момента играха на приливи и отливи, сега показаха истински смела игра срещу кариоките.

А името на големия герой е едно - на хърватския вратар Ливакович, който се превърна в истинска стена срещу бразилските снаряди към вратата му.

Хърватите играха умно, устискаха 0:0 в редовното време, минаха през ада, след като Бразилия поведе в продълженията, но дочакаха своя момент с мълниеносна контраатака и успяха да изравнят на футболния колос минути преди края на второто продължение. След това бяха безкомпромисни при дузпите и разплакаха цяла Бразилия.

"Шахматистите" стигнаха до четвъртфинала след драматичен триумф над Япония след продължения и дузпи. "Селесао" пък безпроблемно премина осминафиналния етап, отстранявайки Република Корея с 4:1. 

В 5-ата минута Винисиус Жуниор проби по левия фланг и отправи прецизен диагонален фалцов удар. Топката обаче бе спасена без затруднения от вратаря Доминик Ливакович, тъй като в изпълнението липсваше сила. 

Две минути по-късно Йосип Юранович отправи остро центриране в наказателното поле, което бе посрещнато от бразилските бранители, а до голова ситуация не се стигна. 

В 13-ата минута Иван Перишич отигра подаване на Юранович в наказателното поле. Последвалият шут обаче профуча вляво от вратата. 

В 20-ата минута Винисиус завърши комбинирано нападение с бързи подавания, но изстрелът му от точката за изпълнение на наказателен удар бе блокиран от защитата. 

В 42-ата минута суперзвездата Неймар шутира от пряк свободен удар, а кълбото рикошира опасно в стената, след което стражът се намесва отлично и го улавя.

Второто полувреме стартира с натиск на "селесао", достигнал чак до назаказателното поле на "шахматистите". 

В 48-ата минута Неймар и Рафиня имаха изгодни възможности да открият резултата, но пропуснаха да се разпишат. 

Минута след това Юранович докосна топката с ръка в зоната на пеналтерията. Главният рефер Майкъл Оливър прегледа ситуацията с помощта на видеоасистент рефера (ВАР) и прецени да не отсъжда дузпа. 

В 55-ата минута Неймар бе изведен в празно пространство зад линията на защитата и отправи изстрел по земя, но Ливакович отново демонстрира спокойствие и спаси.  

В 66-ата минута Лукас Пакета навлезе в наказателното поле и стреля. Ливакович обаче за пореден път бе безпогрешен в изявата си. 

В 76-ата минута Ричарлисон изведе добре Неймар, който отправи удар от малък ъгъл, но хърватският страж отново не позволи да бъде преодолян. 

В 86-ата Едер Милитао шутира силно, но топката срещна тялото на бранител и излезе в ъглов удар. 

До края на редовното време не се стигна до попадения и ще се играят продължения.

Начало на първото продължение 

В 93-ата минута Борна Соса буквално бръкна в устата на Антони, а бразилският играч е бесен, че нарушение дори не е отсъдено. 

В 97-ата минута Пакета и Неймар опитаха да разбият противниковата отбрана с поредица от къси пасове с цел допълнително пространство за атакуващите действия, но защитник пресече, прекъсвайки комбинацията.

В 100-ата минута Педро пробва атрактивно изпълнение със странична ножица след центриране от десния фланг, но опитът не сполучи.

В 105-ата минута Неймар най-после разстреля вратата на Ливакович за 0:1 след поредна многоходова бразилска атака, изпълнена с куп подавания.

Начало на второто продължение 

В 116-ата Мислав Оршич нахлу отляво в наказателното поле и центрира по земя. Около точката на дузпата Бруно Петкович с изстрел с левия крак преодоля Алисон Бекер след рикошет в крака на Маркиньос за 1:1. 

Драмата продължава с изпълнение на дузпи

За Хърватия Никола Влашич реализира първата дузпа. Ловро Маер бе точен при втория опит от бялата точка. При третото изпълнение Лука Модрич се разписа с лек, но точен изстрел. Мислав Оршич също се разписа с прецизен изстрел в ъгъла.  

За Бразилия пък Родриго изпусна при първия опит. При втория опит Каземиро бе безгрешен и отбеляза гол. След това Педро се разписа, макар да спря за секунда преди удара. Маркиньос бе големия грешник, след като изпусна финалната дузпа. 

Краен резултат от дузпите: Хърватия - Бразилия - 4:2  

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1587

5

Lyusien

10.12 2022 в 15:28

Браво на "шахматистите"! Не се предадоха, играха докрая на силите си и успяха! Поздравления за Хърватия!
Даа, много успешна година за Хърватия.

-1200

4

путин хуйло

10.12 2022 в 03:05

Някой има ли представа поради какво необяснимо тъпоумие zaдунайските циганистанци толкова обичат най-големия си враг сърбите, който никога не са пропускали възможноста да им забият нож в гърба? Има говеда, които и досега оплакват разпада на кървава сърбославия!

345

3

Джендо Джедев

09.12 2022 в 21:34

Браво на хърватите! Наистина, напоследък само добри за тях новини!

3767

2

Име на профила

09.12 2022 в 20:15

Само добри новини за хърватите тия дни :-) Браво, заслужават го!

-1200

1

путин хуйло

09.12 2022 в 20:12

Смела, умна, европейска Хърватия с три повода за радост! - Победите на световното по футбол, Шенген, еврозоната! Сърдечни поздрави за нашите приятели!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews