Правителството ще изкупи 1,6 млрд. лева дългове на Топлофикация-София (видео)

OFFNews 27 март 2024 в 18:46 3042 3

Румен Радев

Снимка МС - пресслужба

Министърът на енергетиката Румен Радев

Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз".

Решението е на Министерския съвет. Транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет, заявиха от правителствената пресслужба.

„Имаме задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки през годините. Натрупването на тези задължения се прехвърляше от страна на „Булгаргаз“ ЕАД към „БЕХ“ ЕАД, което доведе до задължения на топлофикационното дружество към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“. Тази практика води до внушителната (обща) сума от около 1,6 милиарда лева задължения към групата на „БЕХ“ ЕАД. Тези средства могат да се ползват за решаване на ликвидни въпроси в енергийния сектор, реализация на инвестиционни програми и т.н. Тази ликвидност е иззета от сектора. С това Постановление на Министерския съвет връщаме тази ликвидност“ - заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Радев подчерта в изказването си, че не става дума за смяна на собствеността на „Топлофикация София“ ЕАД, която остава общинско дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

3

Балканец

28.03 2024 в 08:27

До демотиватор

Истината е, че тук плащаме масрафа на шефчета, общината и булгаргаз, защото бабите по панелките са си платили каквото са си ползвали.

Вие, типично на сломения българин, нападате слабите групи и отказвате да приемете, че силните ви щавят, и никога не излизате срещу тях.

Ситуацията ни е крайно влошена именно заради десетки години подобен дух на обществото.

Огледайте се, прочетете тук-там, вижте къде потъват средствата, и ако е много сложно за Вас, преместете се в панелка на ТЕЦ и бъдете тарикат с евтино топло.


100

2

Балканец

28.03 2024 в 08:16

Това е една от най-пипнатите схеми за източване на държавен бюджет, а сумата е прогресивно нарастваща по време на боковата фандъчка.

Справка в нета показва, че през 2014та дружеството е било с дълг от 750 милиона български лева.

Милиард и половина, хора? Вие наясно ли сте за каква колосална сума пари от нашите данъци става на въпрос?

Любезно казано “ държавата е лош стопанин”, но истината е, че държавата се управлява от престъпници.

400

1

демотиватор

27.03 2024 в 20:11

Сиреч тези, които нямат парно и им е по-скъпо топлото, ще платят за тези, дето имат и им е по-евтино.
Добре, щом трябва, к'во толкоз, така е решено, и не е сефте, значи е О.К.
 
X

Да помогнем на украинските деца!