Веригите искат Радев да наложи вето на тавана от 15% върху надценката на хляба

Мая Младенова 09 май 2024 в 12:29 2369 4

Хляб

Снимка Pixabay

Мярката засяга три вида от най-продавания хляб у нас.

Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват големи търговски вериги хипермаркети, поиска президентът да наложи вето на промените, които поставят таван на надценката на цената на хляба от 15%.

Промените бяха гласувани от парламента с поправки за Закона за ДДС в последния работен ден на Народното събрание. 

Депутатите гласуваха две ключови за брашна решения - да бъде удължен до края на 2024 г. срокътза нулева ДДС ставка за хляба и брашното, а едновременно с това да има таван от 15% върху търговската надценка от производител до клиент. Мярката се отнася за три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Ако не бе удължена, нулевата ДДС ставка за хляба трябваше да бъде прекратена на 30 юни 2024 г. Удължената нулева ставка и таванът на надценката според проментие влизат в сила от 1 юли 2024 г. и ще важат до 31 декември 2024 г.

„Промяната е ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител“, се казва в отворено писмо на сдружението.

„Поправките в ЗДДС бяха приети в рамките на няколко часа, без мотиви, без икономически анализ и предварителна оценка на въздействието, както и без обществено обсъждане със заинтересованите страни и с компетентните държавни органи. Това е в пълно противоречие с принципите на правовата държава и представлява абсолютен произвол от страна на законодателната власт“, пише още в позицията.

Според СМТ всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията на Република България. 

Ето какво още посочват от сдружението в писмото си:

Само част от негативните ефекти от промяната ще са: ограничения в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, намаляване на инвестициите и ограничаване ръста на доходите в сектор „търговия на дребно”.

От СМТ припомняме още, че подобни мерки в други държави от Европейския съюз не са дали желаните резултати, а Европейската комисия е реагирала остро срещу такива регулации, включително с образуване на производство за ограничаване на пазара срещу една от държавите (Гърция).

Нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното бе въведена през 2022 г. като атиинфлационна мярка. Решението влезе в сила на 1 юли 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

09.05 2024 в 20:23

Българския търговец е особен тепегьоз, може би има нужда.

Инак поддържам свободния пазар, ако има такъв. Както казах, търговеца е картелизирана гад може би...

2550

3

alfakentavur

09.05 2024 в 16:04

Перко, става дума за търговска надценка. Производителят си слага колкото си го иска и го дава на магазина за 1 лев примерно. Това ограниче казва, че на мен магазинът не може да ми го прададе по-скъпо то 1,15 лв.

1000

2

ПеркоНаумов

09.05 2024 в 16:00

Така като се намеси държавата с разни популистки ограничения, обикновено страда обикновения гражданин както и малкия бизнес.
Големите хлебозаводи ще могат да си позволят тази надценка, а представете си малка хлебопекарна в центъра на града? Ами то 80% от цената на хляба ще е разходи за наем и заплати. Как да работят с 15% надценка?
И как ще се изчислява всичко? Това е една голяма предпоставка за още корупция и изнудване на хлебопроизводители!

400

1

демотиватор

09.05 2024 в 13:24

(поне) Хлябът трябва да е ценово достъпен за всеки. За всеки!