В МВР са подадени 174 сигнала за нарушения на балотажа

OFFNews 05 ноември 2023 в 16:37 853 0

Изборна активност

Снимка БГНЕС/Антон Станков

От началото на кампанията до 15 часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 2526 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. В деня на балотажа сигналите са 174, съобщават от пресцентъра на МВР.

От ведомството напомнят, че сигнали за нарушения на изборния процес могат да бъдат подавани на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

До момента са образувани 210 досъдебни производства. От тях 180 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 30 - за други нарушения, свързани с изборния процес.

От МВР съобщават още, че продължава ускореното издаване на удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас.

За периода от 31 октомври до 14 часа днес звената „Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 488 удостоверения. Само в днешния ден те са 109.

Обстановката по граничните пунктове е нормална, като трафикът през отделни ГКПП е интензивен за товарни автомобили. Създадена е организация за осигуряването на нормална пропускателна дейност през ГКПП и своевременно осъществяване на граничните проверки.

Към момента на територията на страната не са възниквали произшествия от компетентността на Пожарна безопасност и защита на населението, свързани с произвеждането на изборите. Пожарни екипи оказват съдействие на територията на общините, в които има обявено бедствено положение след бурния вятър и интензивните валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews