Парламентът шамароса СЕМ след бурен дебат за свободата на словото

OFFNews 21 март 2024 в 13:49 4883 4

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС

Соня Момчилова

С бурен скандал премина представянето на годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) в пленарната зала на парламента днес.

Народното събрание не прие годишния отчет за 2022 г. - нещо, което се случва за първи път. „За“ гласуваха само от "Има такъв народ", „против“ бяха цели 128, а 56 гласуваха с „въздържал се“.

В залата бе и председателят на СЕМ Соня Момчилова. Разискванията по точката започнаха вчера и продължиха целия предиобед днес, предаде БТА.

В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че фокусираните наблюдения за периода са върху войната в Украйна; деца и медийно съдържание, включително инциденти; темата за ваксините и зеления сертификат; достъпност на аудио-визуално съдържание за хора с увреден слух; риалити и забавни предавания, търговски съобщения; медийни услуги с промени в съдържанието; специализирано наблюдение на парламентарните изборите 2022 г.

Дебатът по отчета обаче се превърна в дебат за свободата на словото. Депутатите цитираха негативни примери от медиите, управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения за дезинформация и цензура, лансираха се идеи за промени в медийния закон и за разширяване на регулацията извън електронните медии. Не бяха подминати и знаковите казуси с безсрочното удължаване на мандата на шефа на БНТ Емил Кошлуков и противоречивите изказвания на Соня Момчилова, че кланетата в Буча били измислица.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ отправи критики за отношението на СЕМ към начина, по който в медиите е бил отразен военният конфликт в Украйна. От опозицията видяха в това опит за цензура.

"Изказването на госпожа Цонева беше нагледен пример за това как разсъждава един цензор", коментира Тошко Йорданов, цитиран от БНР.

"Опитите Съвета за електронни медии да бъде превърнат в една медийна инквизиция са много сериозни. Ние виждаме тука от страна на ПП-ДБ, че те дори не си го и крият, защото за тях всяко различно мнение от тяхното е дезинформация", коментира и Костадин Костадинов от "Възраждане".

Председателят на СЕМ Соня Момчилова се оплака от системно недофинансиране.

"Средната работна заплата в регулатора е под средната работна за столицата и далече надолу", каза тя.

Момчилова подчерта, че СЕМ е постигнал ограничаване на рекламите на хазарт между 17 и 18 ч., както и недопускане лога на хазартни фирми да се изписват върху екипите при детски спортни турнири. Тя призова за забрана на рекламата на хазарт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

4

avitohol

21.03 2024 в 14:42

Е тя шефката на СЕМ нали е от ИТН те за това са за нея.

75

3

230 млрд баксов

21.03 2024 в 14:35

Тая госпожа я изпратиха в СЕМ с единствената задача да запази Кошлуков в БНТ. Щото при Кошлуков са най-добрите репортажи с най-острите въпроси към Боко и той има разрешение за пряко включване в ефир по всяко време на денонощието.

2099

2

Mateevk

21.03 2024 в 14:30

Доколкото знам в БНР продължава да се вихри Волгин, а в БНТ се канят "експерти по вероизповедания" като Дърева. Отдавна не ги слушам и не ги гледам, защото не разбирам какво говорят, но други го правят и вЕрват, че утре при Путин животът ще бъде по-хубав.... Да живее другата гледна точка, да живее лъжата, която също има право на съществувание! Да крепне и се развива нерушимата българо-съветско-руска дружба върху стотиците хиляди трупове по фронтовете в Украйна!

14469

1

случайно прочетох

21.03 2024 в 13:59

Това на снимката Митрофанова ли е?

 
X

Да помогнем на украинските деца!