Три пункта за проверка на зрителите на зарята за 3 март: НСО обяви мерките за сигурност на празника

АПИ с разяснение за решилите да се качат на връх Шипка

OFFNews 01 март 2023 в 12:23 2568 0

НСО

Снимка БГНЕС

НСО

На Националния празник на България - 3 март 2023 г., НСО предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София, съобщиха от Националната служба по охрана. 

От 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. Час по-късно - от 12:00 ч., пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.

Тържествената проверка (заря) е от 18:30 часа на пл. "Народно събрание".

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената заря достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За Националния празник транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". 

От 20 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка - Казанлък.

Както всяка година, транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно.

Шофьорите от Габровска област и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж" (пресичането на път I-5 с път I-6).

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За участниците в честването на 3 март движението ще се организира:

От 6 ч до 12:30 ч се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на Областните дирекции на МВР и Стара Загора.

От 12:30 ч. до 18 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Габрово и Казанлък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков