Британският министър на отбраната идва у нас

OFFNews 08 май 2024 в 17:57 1483 0

Дохърти
Лио Дохърти.

Днес министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лио Дохърти пристига на двудневно посещение в България. Той ще се срещне с българския министър на отбраната Атанас Запрянов, за да обсъди текущото сътрудничество в областта на отбраната между България и Обединеното кралство и как нашите две страни могат да надграждат Съвместната декларация за стратегическо партньорство, подписана през октомври 2023 г. Това съобщиха от мисията на Лондон в София.

Министър Дохърти ще посети и Българския национален колеж по отбрана, за да изнесе реч пред студентите от Курса за кадри на Българската армия. Очаква се той да говори за ангажимента на Обединеното кралство към сигурността на България и за това как двете страни, като близки съюзници в НАТО, работят заедно в подкрепа на дългосрочната стабилност в Черноморския регион.

Лео Дохърти е назначен за министър на въоръжените сили през март 2024 г., като преди това от септември 2022 г. заема длъжността заместник-министър на външните работи, отговарящ за Европа. В предишната си роля той посети България през март 2023 г. На сегашната си позиция министър Дохърти отговаря за дейността на въоръжените сили, включително за операциите, оперативните правни въпроси, създаването на сили и международния ангажимент в областта на отбраната.

България и Обединеното кралство имат силни отношения в областта на отбраната. България е ключов регионален съюзник на НАТО и като такъв Обединеното кралство е ангажирано със сигурността на България. Военното сътрудничество между двете държави се разрасна значително след подписването на Декларацията за отбрана между Обединеното кралство и България през 2018 г. и ще продължи да се развива с възстановяването на постоянната позиция на аташето по отбраната на Обединеното кралство в София през 2023 г. През 2022 г. бе изпратен първият британски контингент в България в подкрепа на създаването на Многонационалната бойна група у нас. През 2024 г. Кралската морска пехота ще участва във военноморското учение "Бриз 24" за втора поредна година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови