Въздушен Шенген: 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител

OFFNews 08 май 2024 в 11:09 5913 3

деца

Снимка Архив

Шест деца са били изведени от страната без знанието на единия родител месец след приемането на България във въздушния Шенген. 

Това съобщи адвокатът по семейно право Добромира Полименова пред Нова тв.

Според новите правила, ако единият родител иска да изведе детето извън държавата ни, той не представя декларация от другия, заверена от нотариус. 

Полименова посочи, че по някои от шестте случая са започнали процедури по връщането на децата в България. Тя подчерта, че този проблем все още остава отворен, въпреки че е сформирана работна група, която да реши какви мерки да бъдат предприети по въпроса.

Адвокатът обясни, че съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство, но българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки.

"Това е субективно и не гарантира спазването на правата на родителите и това, че децата няма да бъдат изведени незаконно в чужбина", изтъкна Полименова и допълни, че процедурата по връщане на детето в България е съдебна и много дълга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3719

3

GB

08.05 2024 в 22:14

" власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки"

Това предполага/позволява, например, за всички деца да се изисква съгласие чрез нотариално заверено пълномощно от другия родител или от двамата, ако трето лице извежда детето. Както досега.

22548

2

dolivo

08.05 2024 в 14:23

то ако си стигнал до граничар да държи семействата цели, пиши го бегало

140

1

Far Rider

08.05 2024 в 11:45

Хайде сега се откажете от Шенген!