Докладът от комисията за ''Боташ'' се бави заради ключова информация със секретен гриф

Националният интерес може да бъде накърнен, ако докладът се представи днес, заяви Павела Митова от ИТН

OFFNews 17 април 2024 в 13:23 820 0

Председателят на временната комисия за

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Председателят на временната комисия за "Боташ" Жечо Станков от ГЕРБ

Временната комисия за разглеждане на сключения от служебното правителство "Донев" договор с турската газопреносна компания "Боташ" бави доклада след разформироването ѝ миналата седмица. Причината е постъпила нова чувствителна информация със секретен гриф.

Председателят на временната комисия е Жечо Станков от ГЕРБ. Той така и не е внесъл още доклада, въпреки че той бе приет и е подписан от всички членове на комисията.

От трибуната на Народното събрание (НС) депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров попита защо докладът вече се бави цяла седмица. Според него той е "задържан изкуствено" от страна на председателя на НС Росен Желязков (ГЕРБ), защото министър е станал един от участниците в сключения тристранен договор - изпълнителният директор на "Булгаргаз" Владимир Малинов. Желязков единствено коментира, че срокът на комисията все още формално не е изтекъл.

Мартин Димитров е на мнение, че целта на ГЕРБ е докладът да не бъде предаден към Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата. Той призова партията на Бойко Борисов да поеме цялата вина, че заради действията им не могат да започнат опитите за преразглеждане на договора с "Боташ".

Жечо Станков му отговори, че в комисията има новопостъпила информация със секретен гриф. По думите му ГЕРБ, както и лично той, имат най-малко интерес докладът да не влиза в сила.

Той обвини ПП-ДБ, че са продължили да плащат на режима на руския президент Владимир Путин за капацитет на газа. Станков обяви, че в доклада има информация за тъмни сделки и посредници при преноса на газ.

Станков заяви, че всичко "ще бъде изкарано на показ". Така и не стана ясно обаче кога точно ще бъде внесен докладът в деловодството на парламента. НС ще работи до края на април, след което ще излезе във ваканция, за да може депутатите да водят предизборната си кампания. 

В кулоарите на парламента Павела Митова от "Има такъв народ" коментира, че действително има основания днес да не се гледа доклада, защото има потенциална възможност националният интерес да бъде накърнен. "Как да ви кажа защо, като е с гриф секретно", добави Митова. 

Тя е на мнение, че за пръв път временна комисия е изготвила доклад, който да представя всичката получена от комисията информация. "Ще има последствия, ако този доклад не бъде гледан в НС до приключването му", заяви Павела Митова.

Миналата седмица Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че според данните, получени от комисията, "Булгаргаз" е загубил 27% пазарен дял заради договора с "Боташ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки