"ДПС загуби много, но Доган няма да смени Местан"

Битката с "едни гърди напред" в РБ изхабява, нито една от партиите в него няма шанс сама

Юлиана Ончева 05 ноември 2015 в 07:40 8165 3

Лидерът на Национална партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов се разминава с председателя на ДПС Лютви Местан на входа на пленарна зала в парламента. Поздравява бившия си съпартиец, но не получава отговор. "Задължение на добрия мюсюлманин е винаги да поздравява и да е усмихнат към хората, коментира лаконично Исмаилов. Бившият лидер на младежкото ДПС, изключен заради критиките си към Ахмед Доган и подкрепата си към някогашната му дясна ръка - Касим Дал, който днес е зам.-председател на НПСД, твърди, че ДПС е в политическа изолация. НПСД е част от Реформаторския блок. 

Г-н Исмаилов, какви са резултатите на НПСД на местния вот, партийните, не на целия РБ?

Това са първите избори, на които нашата формация участва като част от Реформаторския блок. На места имахме добра координация, на други не. Заради острата вътрешна конкуренция за позиции в листите... Резултатите ни обаче като цяло са добри, защото участвахме в различни конфигурации. Нашите структури, където нямаше разбирателство и не можехме да използваме регистрацията на РБ, се явяваха в други коалиции, в друг формат. Ще дам за пример Кубрат - там регистрацията на наши члвнове и активисти беше чрез БНД на Борислав Великов. Отделно имаше и листа на Реформаторския блок. Кандидатът за кмет Бюрхан Исмаилов е наш член и спечели, защото бе несравнимо по-добър от кандидата на ДПС. И полити§еската ситуация в този регион беше много подходяща. Става дума за наслагвана слаба политика и резултати на ДПС - не само в Кубрат, а и в Исперих, в Цар Калоян, Омуртаг, където в резултатите на ДПС има сериозно отстъпление. Като се погледнат резултатите в селата, където движението има кметове с три-четири мандата – основно с демагогия и спекулации с етно - религиозни права не се печели. Има много сериозен спад в подкрепата, защото не е свършено нищо съществено за трайно подобряване на живота на хората. Малките села загиват, няма магазин в селото, няма спирка, няма лекар, детска градина, клуб, пътища - млади хора няма да останат да живеят в тях. Има и цели обшински центрове, за които тези избори бяха критични, за да се случи коренна промяна в управлението им. С болка виждам, че те са обречени на упадък заради некомпетенто и крадливо управление, което са имали, и подобното, което се закрепи за още 4 години.

Говорим преди всичко за смесените региони в североизточната част на страната. НПСД къде беше конкуренция освен на ДПС, и на РБ? 

Всеки регион е много специфичен. На някои места бяхме в партньорство с ГЕРБ, на други - конкуренция и на ГЕРБ, и на ДПС. Заедно с ГЕРБ постигнахме много добър резултат в Омуртаг, въпреки че нашият кандидат за кмет не спечели. Но имаме силно присъствие в общинския съвет и кметове по селата. В Дулово също подкрепихме общ кандидат за кмет с ГЕРБ и други партии. 

А какво се случи в Исперих - партията на Илияна Раева победи ДПС?

В случая с Исперих става дума за един много харизматичен човек - колегата Гюнай Хюсмен, който бе изключен от ДПС заради това, че получи много силен мажоритарен вот на предишните парламентарни избори и изпревари поставените преди него от ръководството в листата. Беше излючен, защото не спази инструкцията на партията да не се използва преференция. /Бел. ред. През октомври 2014 г. бившият кмет на Исперих и тогавашен общински председател на ДПС успя да изкара най-много преференции, с което лиши Нигяр Джафер от място в парламента/. 

Така че колегата Хюсмен бе много силно лично мотивиран да докаже, че тази политика на ДПС не е правилна. И ние, разбира се, подкрепихме както листата, така и Бейсим Расим, който се яви като независим кандидат за кмет с подкрепата на Хюсмен, а "Обединена България" на Илияна Раева бе платформата, вариантът за участие. Колегите предпочетоха да изберат малка партия за регистрацията, която е извън управлението и активните политически процеси, за да изпъкнат на преден план хората в листата за съветници - личностите. Няма проблем, когато хората търсят и искат промяна, да им се предостави най-добрата формула това да се случи.

А какво се случи в Главиница, Местан подчерта, че това е единственият ви сблъсък и ДПС си е върнало общината? Защо вашият кмет Хюсеин Хамди загуби от Насуф Насуф?
В Главиница се свърши страшно много работа - увеличиха се в пъти приходите на общината, привлякоха се много инвестиции по евро проекти, почти цялата републиканска мрежа и много пътища в селата бяха асфалтирани, в самите села започнаха да се разрешават изоставени от години проблеми и нужди на населението... Но се оказа, че само това не е достатъчно. За съжаление на втория тур част от избирателите на БСП и ГЕРБ бяха “мотивирани” да подкрепят кандидата на ДПС. Една фигура, която е категорично компрометирана, и то със съдебно доказани стопански вреди, нанесени от него като кмет на общината. Ако присъдата на Насуф бъде потвърдена от ВКС на 18 ноември, тогава той няма да може да встъпи в длъжност като кмет и би трябвало да има нови избори в Главиница. Надявам се, митологичното влияние на ДПС в съдебната система да не успее.

Как мотивирани - договорки за преливане на гласове, купуване на гласове?
Говоря за изливане на голям финансов ресурс в кампанията.

В Главиница ли беше единствената ви битка с ДПС, така я определи Местан?
Не, Кубрат също беше такава битка, Цар Калоян, Омуртаг и др. Но нашата политическа битка е по-скоро с грешните хора - големци, и лошите практики, с демогогията и лъжите, които с натиск нанесоха и продължават да нанасят вреди на обикновенните, малки хора. 

Появиха се слухове, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да смени Лютви Местан като лидер на ДПС, заради слабите резултати в североизточните райони?
Не мога да коментирам слухове, но не вярвам да се случи, защото Местан е много добра сянка на почетния си председател. Той е основен и единствен глас на Доган в публичното пространство. Тежка е отговорността на основните кулисни и задкулисни аги в областта, като Рамадан Аталай, Хасан Адемов и др... Те са от 20-тината несменяеми политически отговорно-безотговорни фигури, дирижиращи появяващитете се и изчезващи след мандат-два нови –млади лица. 

Реформаторският блок ще успее ли да си избере общ лидер? 

Смятам, че РБ трябва да има единно лидерство и ръководство. Отделните партии в Блока трябва да допринасят повече за общото, преливайки от своята идентичност, а не да дърпат от РБ за своя лична и тяснопартийна употреба. Поотделно нито една от партиите няма шанс, но Блокът като съюз има голям потенциал. Малките боричкания в РБ изхабяват тези, които участват в тях. Всички лидери, които в момента се опитват да докажат, че са с едни гърди пред другите, на практика показват колко малко си по-голям от другите малки. 

Има ли опасност да се разпадне Реформаторският блок?
След като преминахме през парламентарни, европейски и местни избори, РБ трябва да премине в следваща фаза на своето развитие. Той трябва да се отваря и разширява. Предстои както в отделните партии да си направим собствена оценка и анализ, така и помежду ни на ниво блок. Този разговор предстои и при нас. Смятам, че НПСД трябва да остане във формата РБ, защото така може да случва трудната, но реална интеграция, а не пропагандираната и контролирана интеграция ала Доган и компания. ДПС има своето място в българската политиката, но избирателите от малцинствата в страната ясно показват, че нещата не могат и няма да се случват по свирката на вълка, предрешен като овчар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!