Калин Стоянов потвърди, че е образувано дело по казуса с Кирил Петков и ''Да запазим Корал''

OFFNews 09 май 2024 в 13:30 1796 0

Снимка РАЛИЦА БЕЛЧЕВА/БГНЕС

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал", потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на летище "Враждебна", където бяха връчени 40 високопроходими автомобила на гранична полиция. Проверката се ръководи от СДВР, а подробности може да даде прокуратурата, поясни той.

В края на април разследващият сайт "Биволъ" публикува статия, в която се твърди, че Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с цената на фалшифицирани документи, представени на Агенцията по вписванията. Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интереси. Фалшификацията е включвала поредица от недействителни и неистински документи, изготвени и легализирани от Лена Бориславова. Целта е била да бъдат въведени в заблуждение държавните институции, че Кирил Петков няма никакво противоречие със законите, за да бъде назначен за министър на икономиката през 2021 г., пише "Биволъ".

Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата

Вътрешният министър коментира и подготовката за изборите, като заяви, че тя върви нормално. Досега има три сигнала за евентуално купуване на гласове и нарушения на изборното законодателство, но те не са потвърдени.

"Подготовката за изборите върви. От миналата седмица имаме три сигнала - два за евентуално купуване на гласове и един за нарушение на изборното законодателство. Не са потвърдени към момента”, посочи вътрешният министър Калин Стоянов.

От думите му стана ясно, че утре ще има Национално съвещание, на което ще бъдат събрани всички областни директори на полицията, ще присъстват и представители на ДАНС и прокуратурата. Очаква се тогава да бъдат набелязани конкретни мероприятия.

"Вчера подписахме и документа между МВР, прокуратурата и ДАНС, с който ще имаме едно междуведомствено звено, работи и географската информационна система", коментира той.

Калин Стоянов днес даде ключовете от първите 40 високопроходими автомобили на "Гранична полиция".

"От нашите критици и специалисти по всичко тръгнаха приказки, че високопроходимите автомобили са купувани, за да се возят граничните полицаи и да им е по-удобно. Те се возят, но за да охраняват външната граница на ЕС. Те заслужават тази техника", категоричен бе Стоянов.

Министърът обясни, че за републиканската инфраструктура има отговорни други институции, но за него е важно да има добри пътища по възпрепятстващите съоръжения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови