Митрополитите от Св. Синод се срещнаха с Делян Пеевски

OFFNews 22 ноември 2023 в 21:57 2541 7

Срещата на митрополитите от Св. Синод с Делян Пеевски

Снимка ДПС - пресцентър

Срещата на митрополитите от Св. Синод с Делян Пеевски

"По молба на г-н Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС и г-н Йордан Цонев, председател на бюджетна комисия митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП ги приеха днес на среща в Синодната палата. На нея участие взеха Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков".

Това обявиха в сряда вечерта от пресслужбата на Българската патриаршия.

Делян Пеевски е декларирал "пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата". Председателят на ПГ на ДПС е поел "ангажимента да бъде осигурена и обезпечена дейността на българската църква чрез закона за държавния бюджет, както и съдействие по всички теми, поставени от Светия Синод".

В прессъобщението на Българската патриаршия се казва още:

"На срещата се очертаха конкретните възможности за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024. Архиереите благодариха за оказваната подкрепа лично на него и на държавата по време на пандемията от коронавирус и до сега.

Председателят на ПГ Делян Пеевски и председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев потвърдиха подкрепата си за обезпечаване на църквата, за да може да осъществява своята духовна и просветителска дейност. Както и подкрепа за ремонт на строителни дейности на православни храмове.

В края на срещата Делян Пеевски и Йордан Цонев се ангажираха заедно с други парламентарни групи да работят, за да се осигури за БПЦ-БП, както бюджетна, така и законодателна подкрепа, за да могат духовниците по места да вършат своята духовна дейност в полза на вярващите."

Същевременно главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров обърна внимание на любопитен детайл от срещата.

По-рано днес президентът Румен Радев и министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова също се срещнаха и разговаряха с ръководството на Българската православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

23.11 2023 в 16:37

Пингвините и Прасчо :–)))))))))))

-1650

6

ob1

23.11 2023 в 09:28

НИМОА! Рязания ДПС шопар ДС дядовците няма ли да го обявят за светец по светлия пример на руZката църква и мюсюлманина Александър Невски?
Отделно дебелян що говори от името на държавата и обещава разни неща?
Гнус! БПЦ е прогнила като всичко друго - полиция, прокуратура, съд.

210

5

Merc

23.11 2023 в 07:58

От всичките тия "духовници" май само дядо Николай е без досие в ДС. Но пък той има други зависимости.

345

4

Джендо Джедев

23.11 2023 в 07:04

ДС, баце!

870

3

Constanza

23.11 2023 в 00:00

Цирк до припадък.

318

2

Valioka

22.11 2023 в 23:06

Боже, в каква държава живеем...

2550

1

alfakentavur

22.11 2023 в 22:58

Интересно като какъв Пеевски декларира нещо си от името на държавата, че и на парламента? Председателят на 4-тата парламентарна група се ангажира от името на държавата и парламента, без неговата партия да има участие в правителството.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл