Правосъдният министър: Постъпиха над 500 страници становища по промените в Закона за съдебната власт

OFFNews 10 май 2024 в 15:31 1395 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Над 500 страници становища по промените в Закона за съдебната власт са постъпили в Министерството на правосъдието, съобщи служебният правосъден министър Мария Павлова. Тя припомни, че на 7 май приключи общественото обсъждане по текстовете в ЗСВ.

"Получените становища са много, в момента се обработват от дирекция "Съвет по законодателство". След преглед на материалите ще бъде направена таблица с предложенията и кои от тях ще бъдат приети от експертите на министерството", каза Павлова.

Тя посочи още, че таблицата ще е готова до края на месеца.

По думите й ще трябва да бъдат написани и съображения поради какви причини едни становища се приемат, а други - отхвърлят. Така на база предложенията те ще минат през ресорните зам.-министри и след това през министъра, пише БТА.

Павлова не изключи възможността част от текстовете, които бяха подготвени от предния екип на правосъдното министерство, да бъдат редактирани. Тя заяви, че няма да бъде чакано произнасянето на Конституционния съд, който беше сезиран за промените в основния закон.

Според Павлова текстове в парламента ще бъдат внасяни след изборите, тъй като това НС е към края на мандата си.

Миналия месец прокуратурата отхвърли проекта за Закон за съдебната власт с доводите, че предложеният за обществено обсъждане проект съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми, които налагат допълнително обсъждане и неизбежна редакция на значителна част от текстовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови