МВнР привика иранския посланик заради атаката на Иран срещу Израел

OFFNews 17 април 2024 в 19:52 753 1

Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш  е извикан на 16 април на среща в МВнР по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април.

По време на срещата Гергана Караджова, генерален директор „Политически въпроси“, е подчертала пред посланик Ирваш, че МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел по най-категоричен начин.

Безпрецедентният по своите мащаби и същност акт е сериозна заплаха не само по отношение сигурността на района на Близкия изток, но и добавя нови тежки предизвикателства пред глобалната архитектура на сигурност, пишат от МВнР. 

Генералният директор е информирал иранския посланик, че водена от това разбиране и оценявайки в дълбочина катастрофалните последици от евентуално разгръщане на мащабен директен военен сблъсък между Иран и Израел, българската страна отново призовава за стриктно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и нормите на международното право.

"В унисон със съвместното изявление на ЕС и неговите държави членки от 14 април от българска страна отново бе отправен призив към всички страни да проявят максимална сдържаност и да не предприемат мерки, които биха могли да доведат до допълнително влошаване на ситуацията. Възникването на спирала на насилие трябва да бъде предотвратено", категорични са от външното министерство.

Генералният директор е информирал иранския посланик, че съвместно с международните си партньори България остава активно ангажирана с усилията, насочени към търсенето на възможности за бъдещо установяване на траен и устойчив мир в Близкия изток и възстановяване на политическите перспективи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Anton Donchev

17.04 2024 в 21:16

A русския посланик, т.е. Митрофанова, кога ще привикат заради инвазията в Украйна? А, сетих се. По старшинство тя като генерал-губернатор на Задунайката народна республика привиква българските политици, не те нея.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки