Парламентът се съобрази с ветото и коригира Закона за чужденците

Елица Мартинова 10 декември 2013 в 10:57 4644 4

42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов
42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов

 

Народното събрание се съобрази с препоръките на президента Плевнелиев и гласува коригиран вариант на промените в Закона за чужденците.

Вносители на новите изменения са Корнелия Нинова, Атанас Пъдев и Атанас Мерджанов от "Коалиция за България".

Въведените корекции регламентират, че влогът от минимум 1 млн. лв., срещу който чужденците ще получават разрешение за постоянно пребиваване в страната, няма да може да бъде използван за други цели - като обезпечаване на кредити и пр.

Промените в Закона за чужденците бяха приети на второ четене от парламента на 24 октовмри. С тях депутатите възстановиха правото чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване и гражданство при големи инвестиции в страната. То беше въведено още през 2009 г., но в началото на тази година беше отменено по настояване на ДАНС. Оспорените от Плевнелиев промени предвиждаха разрешение за постоянно пребиваване на чужденци да се дава при вложени над 1 000 000 лв. или увеличаване на вложение в този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за управление със срок не по-кратък от пет години. На 7 ноември обаче държавният глава наложи вето на измененията.

"Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване", гласяха част от мотивите към ветото на Плевнелиев.

"Става въпрос за една от бележките - един от оспорените текстове на президента, съгласно които в България в кредитна инситуция можеше да се направи инвестиция под формата на вложение в рамките на 1 млн. лв. Притеснението беше, че се заплашва националната сигурност, тъй като този кредит се използва като обезпечение за други цели. С днешното гласуване ние се съобразихме, макар че ние не споделяме изцяло мотивите на президента, но все пак волята на Народното събрание беше такава, че трябваше да бъдат уважени мотивите", обясни в кулоарите на парламента Атанас Мерджанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови