Петков видя тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев

ГЕРБ обвини правителството на Николай Денков, че не е направило нищо по договора с "Боташ"

Кристина Минчева 19 април 2024 в 16:17 995 2

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

ГЕРБ и ПП-ДБ взаимно се обвиняват за споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебното правителство на Гълъб Донев. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков видя тайна координация между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев, "която в момента започва да се разпада и се чудят как да си удържат на сделката", а от ГЕРБ обвиниха правителството на Николай Денков, че не е направило нищо по договора с "Боташ", въпреки че са знаели, че плащаме милиони на ден. 

Днес Народното събрание заседава извънредно, за да разгледа доклад за дейността на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебното правителство на Гълъб Донев.

"И в момента в залата какво се случва - "Боташ", договорът, който струва на България половин милион долара на ден, ГЕРБ изведнъж казва, че има точка да обсъдим този договор, но го няма докладyt, който е приет от комисия. И изведнъж ГЕРБ започва да брани служебното правителство на Радев", каза още Петков.

Според него "тази евроатлантическа кожа, зад която се крие Борисов, отдолу прозира сделка за енергийния министър, сделка за Сарафов и неговия заместник, прозира сделка с Радев и прозира сделка с "Боташ"".

"Как може да има доклад и да не бъде внесен? Евроатлантизмът започва да се изпарява от въздуха и истината започва да излиза", заяви Петков.

ПП-ДБ ще настояват докладът с "Боташ" да бъде внесен, гласуван и да бъде изпратен на прокуратурата. Петков коментира и отказа на Даниел Митов да заеме поста служебен външен министър. Той заподозря, че е имало договорка.

"Явно сегашният външен министър, който бе избран (Стефан Димитров - б.р.) няма евроатлантически поглед и вдигна веждите на хората, когато се изказа с доста проруска реторика. Защо беше сложен този външен министър? Не може да ми се каже, че Борисов или Пеевски не са го знаели, че е такъв", коментира Петков в кулоарите на парламента.

По думите му Даниел Митов има евроатлантическа визия за външната политика на България, но "явно е имало договорка" и сега изведнъж президентът казва "Моята част от договорката къде е, защо ми махате външния министър".

Минути след изявлението на Кирил Петков, от ГЕРБ заявиха, че докладът вече е внесен в деловодството на НС. Те обвиниха правителството на Николай Денков, че не е направило нищо по договора с "Боташ". 

"По времето на правителството на Денков, десет месеца, те не са направили нищо да се променят таксите, които плащаме. По време на правителството на Петков, когато спират газовите доставки от Газпром, правителството продължава да плаща, въпреки че не тече газ по тръбата", отбеляза Жечо Станков от ГЕРБ.

Теменужка Петкова допълни, че внасят доклада без да е на лице правното становище на Българския енергиен холдинк (БЕХ). И тя обвини правителството "Денков", че не е защитило интереса на България. 

Делян Добрев каза, че договорът с Боташ се променя не от парламента, а от правителството. 

"Десет месеца правителството не направи нищо. Те си кротуваха, знаеха, че ние плащаме милиони на ден и не си мърдат пръста. Станаха депутати и питат какво е направило правителството, ами то беше ваше", обърна се Добрев към ПП-ДБ.  

Народното събрание заседава днес извънредно, за да разгледа доклад за дейността на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебното правителство на Гълъб Донев.

Председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ вече няколко дни отказва да внесе доклада в деловодството. Днес обаче той обяви, че ще внесе проекторешение, което да задължи министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската енергийна компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

19.04 2024 в 17:21

Че координация има- има.Ама не е тайна... (ジ)

-10000

1

Последно - Кирил Петков иска ли Даниел Митов за министър или не го иска... Какво иска г-н Петков всъщност...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки