Плевенска фирма пратила фалшиви документи за боклука от Италия

Ружа Райчева 01 септември 2021 в 18:14 3815 0

Фирмата "Феникс Плевен" е върнала фалшиви документи до италианската фирма, пратила отпадъците. В него се твърди, че боклукът е бил рециклиран. От българската фирма за изпратили тези документи, защото са задължени да третират боклука в рамките на една година след доставката му.

Това стана ясно по време на заседание на временната ревизионна комисия, оглавявана от Мая Манолова. 

Разследващият журналист Валя Ахчиева, заяви, че са пристигнали едни отпадъци – взети са пари за това, но не са били рециклирали. 

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев декларира, че е разбрал за тези документи едва след като Ахчиева поисква пълните преписки от министерството. 

"Всички такива документи сме изпратили на прокуратурата. Правим каквото ни дава силата на закона – колегите от РИОСВ Плевен и София издадоха разпореждане този боклук да бъде преместен", коментира Личев. 

Заместник-председателят на комисията Борислав Сандов каза, че се надява практиката на горене на отпадъци да бъде цялостно преустановена, заради вредното ѝ влияние върху околната среда. 

На заседанието гост беше и Добринка Иванова от Девня, която даде обезпокояващи сведения за града си:

"В Девня на 300 метра от жилищните блокове има медицински отпадъци. Когато зададеш въпрос, ставаш лош и никой не дава никакъв отговор", обяви тя. 

Министър Асен Личев ѝ обеща да получи отговор на своя сигнал възможно най-скоро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови