ПП-ДБ викат в парламента правосъдния министър за охраната на Сарафов и къщата на Гешев

OFFNews 16 май 2023 в 19:07 1559 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

От "Продължаваме Промяната – Демократична България" са внесли искане за изслушване служебния министър на правосъдието Крум Зарков в петък в Народното събрание, съобщиха от коалицията. 

Искането е за включване на точката в дневния ред, като Зарков ще бъде питам за основанията и срока на предоставената охрана от Бюрото за защита на магистрати към Министерството на правосъдието на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

В изслушването е заложено и темата за стопанисването и използването на имот от главния прокурор, предоставен от Висшия съдебен съвет, който се намира в к. к. Боровец - по-известен като Регентска къща.

Вчера заместникът на главния прокурор поиска да бъде охранявам, след като заяви, че се страхува за живота си, защото познавал "методите" на началника си. Причината за това е изявлението на Иван Гешев, в което той неколкократно обвини директора на Националната следствена служба "лицето Борислав Боби Сарафов" и поиска оставката му. 

Че Гешев живее в "Регентската къща" разкри Сарафов, а по-късно се разбра, че това е станало с решение на Висшия съдебен съвет, което е взето на 21 октомври 2021 г. с 12 гласа "за" и един "против".

По-рано днес Сарафов подаде сигнал срещу Гешев в Софийската градска прокуратурата, а Гешев, от своя страна, внесе предложение за дисциплинарно наказание на Сарафов във ВСС. 

В понеделник от ПП-ДБ заявиха, че ще извикат в парламента ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и зам.-шефът на НСлС Ясен Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков