Варна търси строител на новата си библиотека срещу 64 млн. лв.

Нели Александрова 10 май 2024 в 09:01 970 0

Новата библиотека във Варна - проект

Снимка Община Варна

Проектът за новата сграда на библиотеката

Три години е максималният срок за завършване на строителството на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Изпълнителят ще получи 64,312 млн. лв. без ДДС.

На толкова е оценена към днешна дата стойността на сградата, която трябва да бъде разположена в непосредствена близост до тази на общината, на мястото на сегашната градинка и паркинг на администрацията. Теренът е общинска собственост, но за финансирането на проекта ще се разчита на пари от държавата.

Въпреки че е в идеалния център на града, мястото предизвика доста дискусии заради проблемната транспортна комуникативност – на централния автомобилен булевард „8-ми Приморски полк“/“Мария Луиза“ в посока изток-запад, както и заради градоустройственото „затваряне“ на едно от изключително малкото незастроени пространства във Варна.

Другата опция за библиотеката беше районът на освободената от товарни дейности пристанищна зона. Районът там обаче също е с трудна транспортна комуникативност.

Проектът за новата варненска библиотека е от 2018 г., но беше забързан в последните седмици заради изтичащите срокове на удълженото преди три години строително разрешение. Разработката е на нидерландско архитектурно студио, което спечели международния конкурс, организиран от община Варна. Издаденото още тогава строително разрешение изтече и беше подновено през 2021 г.

В течение на годините стойността на проекта скочи с повече от половината – от 40 млн. лв. през 2018 г. и дори през 2021 г., до сегашните прогнозни над 64 млн. лв.

Сградата трябва да бъде с РЗП от 28,5 хил. кв.м., на седем надземни и три подземни нива с паркинг за близо 300 автомобила. Заложени са места за велосипеди и електрически коли.

Самото библиотечно пространство ще има хранилища, читални, аудитории, лобита, кафенета, зали за семинари и кътове за различните възрасти, в духа на най-съвременните разбирания за градските библиотеки.

Според условията на обществената поръчка, офертите ще се приемат до 6 юни. В тригодишния срок на изпълнение на строителните работи не са включени евентуални прекъсвания поради лоши метериологични условия или други спирания на работата, а дори и да има такива, строителят ще трябва да се вмести в трите години, пише в задължителните условия към изпълнителя.

Идеята е след реализацията на проекта разпръснатите към момента отдели на варненската библиотека да бъдат събрани под един покрив. Сега основната част от нея е в ниското тяло на общината, а детският и средношколски отдел, както и отделът за изкуство - на други две отдалечени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови