Проф. Вили Лилков: ГЕРБ са длъжни да издигнат свой кандидат за кмет на София

OFFNews 17 юли 2023 в 07:28 3314 3

Проф. Вили Лилков

Снимка Архив

Проф. Вили Лилков

ГЕРБ са длъжни да се явят на местните избори със свой кандидат за кмет на София, общински съветници и районни кметове. Те трябва да отчетат направеното и да представят плановете си за бъдещето на столицата. 

Това заяви проф. Вили Лилков, който се кандидатира за кмет на София, номиниран от Инициативен комитет, като коментира дали би приел подкрепа от партията на Бойко Борисов. За местните избори СДС има решение, че всяка община може сама да реши как ще влезе във вота. Аз се обръщам към софийската организация на СДС - елате да оформим десния блок и да влезем в битката, призова проф. Лилков. 

Той обясни, че след обявяването на кандидатурата на ПП-ДБ са му се обадили много десни хора и той е приел номинацията за поста на Йорданка Фандъкова. 

В момента имам една задача - да отговаря на очакванията на сините избиратели, които се почувстваха предизвикани от кандидатурата на Васил Терзиев. Обръщам се към избирателите и на СДС, и на ДСБ, имам това право, защото съм правил и СДС, и ДСБ, каза още проф. Лилков. 

В София повече от 20 години има разработен проект за линейни паркове - 8 тематични парка по поречията на реките и така Витоша да навлезе в столицата. Проблемът е, че около 30% от тези земи са частни и трябва да се отчуждят, трябват пари за целта, но могат да се намерят различни решения. Казвам това, защото искам кампанията да протече в този професионален дух, а не само за разместени плочки, обясни позицията си той.  

Не искам да затънем на това ниво, ако се хванем за реверите, ще се овъргаляме в кал, коментира проф. Лилков. 

По думите му в Столичната община трябва да влязат хора с опит, тъй като тя не е място, на което някой да експериментира и да проверява знанията и опита си. "Тя е нещо много по-различно от бизнеса, политиката в парламента и празноговоренето. Столична община е един механизъм, който трябва да е много добре познат, трябва да се знаят системите на града и решенията. Кметът на София трябва да я вкара в 21 век, затова се явявам, коментира още Лилков. 

"Аз като политик слушам това, което говорят хората и съм длъжен да застана пред тях. Слабостта на Васил Терзиев е, че не е опитен, не познава града. Едно е управлението на голям бизнес, друго е на малка фирма, трето и четвърто - на Столична община", смята той.

Коментира, че ако стане кмет, ще трябва да се среща често с финансовия министър. По думите му, за да се решат големите градоустройствени въпроси в столицата, трябва да се отчуждат около 80 000 имота. 

"Потенциалът на София на север трябва да се развие и натискът на строителството да отпадне от южната част. Ще попитам Асен Василев - ще даде ли на София пари, за да се довърши околовръстният път? Ще даде ли Асен Василев пари, за да се направи пробивът на бул. "Христо Ботев" при Централна гара, за да се свържат северната и южната част на столицата?", попита Лилков. 

София има нужда и от около 35-40 хиляди социални жилища, но не може да реши този въпрос без помощта на държавата, която от своя страна не води никаква жилищна политика, посочи още кандидат-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

17.07 2023 в 14:36

"имам това право, защото съм правил и СДС, и ДСБ, каза още проф. Лилков. " -Време е да си почине...

" в Столичната община трябва да влязат хора с опит, тъй като тя не е място, на което някой да експериментира и да проверява знанията и опита си. "-Никой не се е родил с опит и Лилков също.

"София има нужда и от около 35-40 хиляди социални жилища"- не няма нужда...

-98

2

br.bravo

17.07 2023 в 09:37

Айде, губщерите си къса опашката, време е ДС да излезе от СДС и ДСБ, време е преходът да свърши и комунистите и техните издънки да водата отстранени от властта завинаги.

17439

1

мнение от IP

17.07 2023 в 08:19

Това звучи като "Кой ще ни даде париии!" Познава
София по добре от "Спаси София"?.. СДС = ГЕРБ отдавна. Васил Терзиев не познава града? Като живее 45 години в него. А, и дава и намира пари, а не чака някой да му даде:
1.Подкрепил над 45 компании, които са привлекли 124 милиона долара капитал и са създали над 650 нови работни места в България.
2. Осигурява стипендии на студенти за обучение в чужбина.
3. Награда за „Най-щедър индивидуален дарител“ от SOS Kinderdorf (2017). и т.н.....
А какво е дал и направил г-н Лилков? Освен да гласува за Фандъкова?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков