Радев: Не е толкова опасно държавата да се управлява от служебен кабинет, ако той си върши работата

"Унизително е политическият процес да е подчинен на това кой посланик няма да бъде поканен на откриването на парламента", заяви президентът

Ружа Райчева 14 октомври 2022 в 11:21 5618 16

Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

Унизително е политическият процес да е подчинен на дилемата дали някой посланик да отсъства, или да присъства на откриването на Народното събрание, заяви президентът Румен Радев по повод политическите спорове на парламентарните партии дали да поканят руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", каза Радев и добави, че очаква партиите час по-скоро да обърнат внимание на истинките проблеми - бедността, цените бюджета и защитата на социално слабите.

По отношение на възможностите да бъде съставено редовно правителство той заяви, че трябва да бъдем оптимисти, защото ако това не се случи, няма да има парламент. Президентът посочи, че в България конституционният модел се гради изцяло на парламента.

По думите му сега партиите са изправени пред дилемата дали да има правителство на всяка цена с много компромиси и с риск от бърз срив, или да се отиде на поредни предсрочни избори. Радев обясни, че е дал повече време на политическите формации да се отдалечат от предизборната реторика и противопоставянето, така че между тях да има диалог:

"Призовавам ги да използват това време разумно, защото от намирането на общи интереси в името на нашето общество, зависи дали ще имаме редовно правителство. Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно за всички."

Държавният глава обяви, че след като се конституира 48-ото Народно събрание, ще връчи първия мандат. Радев е на мнение, че не е толкова опасно държавата да се управлява от служебен кабинет, ако "той си върши работата както трябва".

Според президента служебният кабинет успешно е овладял ръста на цените на газа и ръста на цените на горивата. Радев посочи, че се подготвят сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите, така че има една здрава основа, върху която да стъпи следващото правителство.

Президентът Радев поздрави службите и правителството за бързото изясняване на случая и категоричния отговор по отношение на твърденията за т.нар. "българска следа" във взрива на Кримския мост. Президентът посочи, че България е суверенна държава и институциите трябва решително да пресичат всякакви опити територията и името на България да се замесват в терористична дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

16

Ivan

20.10 2022 в 18:54

Служебният кабинет има определено делегирани пълномощия според Конституцията! Ако си мислиш, руски измекярино, че ти ще управляваш България според нарежданията на Митрофановна от ул. Др.Цанков, ду...те лъже!! Пълен мизерник!!!

1780

15

ТОЗИ
Н А Ц И О Н А Л Е Н
П Р Е Д А Т Е Л
ТРЯБВА
ДА БЪДЕ
Л И К В И Д И Р А Н
!!!

10298

13

AntiZ

14.10 2022 в 18:51

pisnamiotmutri, "5. Ти имаш ли връзка с главния мозък?" Аз пък да те питам, ти пък откъде знаеш, че тоя има главен мозък? Може да се напъва само с гръбначния, освен ако не се окаже глист? В смисъл, без гръбнак...? "Не съм единодушен", както казваше скъпия доктор Тони Филипов!

-240

12

редовно четящ

14.10 2022 в 15:20

Беловеждовият пернишки парапет демонстрира висш м@ймунски интелект! Достоен електорат на пРезидента!

1331

10

ваксиниран

14.10 2022 в 14:00

Тролчетата тролят, глупаците им вярват. Кресливи нещастници, нищо не можете, безполезни сте. Освен да псувате, знаете само как се дава и как се облизва.

1730

8

Ivan

14.10 2022 в 12:57

Верно е Радев! Особено ако ти и твоят ЗКПЧ сте го назначили по съгласуван списък с Макаровна, обитаваща, кой знае защо, все още посолството на Мордор?! Има една приказка, Радев-колкото по-високо се качи на дървото една маймуна, толкова по-отдалече и се вижда ЧЕРВЕНИЯТ задник! Това важи с пълна сила за теб!

-480

7

Октим

14.10 2022 в 12:56

Че това винаги е била целта на Рубел Радевь!!! Служебни кабинети, които той да управлява и сее само болшевишки мизерии и тъпоумия ... Радвам се, че бе достатъчно тъп (като всеки фуражкаджия) сам да си го признае!