Спор за азерския газ прекъсна дебата за кабинета на проф. Николай Габровски

„Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите“, каза Делян Добрев на Кирил Петков от трибуната

Кристина Минчева 14 декември 2022 в 12:29 2293 3

Николай Павлов

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Николай Павлов кандидат за министър на енергетиката

На трибуната в пленарна зала се зароди спор относно азерския газ, който започна от изявление на председателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Обяснявайки защо ПП няма да подкрепи проектокабинета на проф. Габровски, Петков отправи обвинение към кандидата за министър на енергетиката Николай Павлов за ощетяване на държавата с над 1 млн. лв. на ден.

Кирил Петков постави въпроса кой е препоръчал Николай Павлов и има ли други такива министри: „Аз вярвам, че господин Павлов е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден, като подписва анекса с Азерската компания и се отказва от евтиния газ.“

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС репликира изказването, като обвини Кирил Петков в същото и съобщи, че от МВР са му изпратили писмо, в което пише, че след подадения от тях сигнал, Главна дирекция борба с организираната престъпност е извършила проверка, след приключването на която материалите са предоставени на Софийска градска прокуратура.

„Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите“, така завърши изказването на Добрев от трибуната, след което думата бе дадена на кандидата за министър на енергетиката Николай Павлов.

Той обвини Кирил Петков в "създаването и разпространяването на лъжа", че ръководството на „Булгаргаз“ и Павлов са спрели азерския газ.

„Това беше тиражирано, за да бъда отстранен от длъжността, която заемах, и да могат да влязат посредниците. Освободен беше и доц. Иван Иванов от КЕВР. За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони левове. След нашето отстраняване „Булгаргаз“ претърпя огромни загуби. В момента те са около милиард“, каза Павлов.

По думите му ръководството на „Булгаргаз“, Българският енергиен холдинг, английските адвокати на холдинга и кралският адвокат на Великобритания са „спасили договора и са предотвратили плащането на неустойки, защото газовата връзка още не е била построена.“

Кирил Петков се защити от трибуната на НС: "Анексът, който е бил подписан от Павлов, се отказва от 2/3 от количеството на евтиния азерски газ в полза на "Газпром" с аргумента, че този газ не може да тече по никоя друга тръба освен по новата гръцка връзка, която още не е изградена. На 1 юли този довод беше сгромолясан, когато азерската компания прекара цялото количество по съществуващата тръба „Неа Месемврия“.

Делян Добрев и Десислава Атанасова поискаха да бъде дадена думата на Гълъб Донев и Росен Христов, но те отказаха да влязат в спора от трибуната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

14.12 2022 в 13:04

Обвинения в лъжи се доказват в съд а не на трибуната!

А ГЕРБ явно пак се врща във времената в които раздаваха присъди без съд. Комуниста си комунист, няма съд, няма присъда. Дано медиите да обърнат внимание точно на това!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков