За трета поредна година Лео Меси със "Златната топка"

Васил Георгиев 09 януари 2012 в 21:28 1630 0

Лионел Меси, Снимка БГНЕС
Лионел Меси, Снимка БГНЕС

Аржентинският магьосник Лионел (Лео) Андрес Меси очаквано спечели за трета поредна година "Златната топка" на ФИФА и "Франс Футбол", която се присъжда на най-добрият футболист в света за годината.

24-годишният футболист на Барселона, на когото легендата Йохан Кройф предрече още поне 3-4 такива отличия, получи наградата си за №1 за 2011 г. на шикозна церемония в Цюрих от ръцете на бразилеца Роналдо, президента НА ФИФА Сеп Блатер и босът на УЕФА Мишел Платини.

Меси влезе в клуба на печелилите "Златната топка" по три пъти, където са и гениалния Йохан Кройф (1971, 1973, 1974 г), елегантния Марко ван Бастен (1988, 1989 и 1992 г) - и двамата от Холандия, и фамозния французин Мишел Платини (1983, 1984, и 1985 г). Меси стана и едва вторият футболист в историята, след настоящия шеф на УЕФА, който печели отличието в три последователни години. В битката за "Златната топка" Меси изпревари португалеца Кристиано Роналдо и испанският си съотборник в Барселона Шави Ернандес. Успехът на Меси направи Барселона клуба с играчи, спечелили най-много пъти "Златна топка". Освен него, футболисти минали през Барса и стигали до ценния приз са и Луис Суарес, Йохан Кройф, Христо Стоичков, Ривалдо и Роналдиньо.

Футболистка №1 в света стана 33-годишната капитанка на националния отбор на Япония, стигнал сензационно до световна титла, Хомаре Сава. Тя получи отличието си от поп дивата Шакира и президента на ФИФА Сеп Блатер. Сава прекъсна страхотната серия на бразилката Марта, която бе сред номинираните и за 2011 г., която стигаше до наградата в предишните пет години.

Треньор №1 за 2011 г. в анкетата на ФИФА е наставникът на световния клубен шампион Барселона Хосеп Гуардиола. В подреждането той изпревари треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо и мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън.

Шотландецът бе отличен със специалната награда на президента на ФИФА Сеп Блатер. На церемонията в Цюрих, която бе водена от Рууд Гулит, бе отличен и идеалният отбор на ФИФА за 2011 Г. В него влязоха: Икер Касийяс (Испания и Реал Мадрид), Даниел Алвеш (Бразилия и Барселона), Жерард Пике (Испания и Барселона), Неманя Видич (Сърбия и Манчестър Юнайтед), Серхио Рамос (Испания и Реал Мадрид), Чаби Алонсо (Испания и Реал Мадрид), Шави Ернандес (Испания и Барселона), Андрес Иниеста (Испания и Барселона), Кристиано Роналдо (Португалия и Реал Мадрид), Лионел Меси (Арженитна и Барселона) и Уейн Рууни (Англия и Манчестър Юнайтед).

Наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол за 2011 г. грабна новата бразилска звезда Неймар за попадението си с екипа на Сантос срещу Фламенго. Отличеното попадение на Неймар - ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки